Egipčanke se vsak dan spopadajo z neprimernimi moškimi opazkami in otipavanjem. Foto: EPA
Egipčanke se vsak dan spopadajo z neprimernimi moškimi opazkami in otipavanjem. Foto: EPA
Najbolj kritični kraji za otipavanje so bazarji in javna prevozna sredstva. Foto: EPA

Kot poroča BBC, ki se sklicuje na navedbe aktivistov, se nadlegovanje včasih sprevrže v prave napade moških tolp. Tako je lani skupina moških v Aleksandriji napadla neko žensko in jo vlekla po tleh, celoten posnetek pa se je znašel tudi na YouTubu.
Pred šestimi leti je tolpa mladih fantov napadla kar nekaj deklet, jih otipavala in slačila v središču Kaira, in to na praznik kurban bajrama.
Zadnji dnevi ramazana naj bi bili za ženske najnevarnejši, zato so prostovoljci letos organizirali "patrulje proti spolnemu nadlegovanju", da bi tako zaščitili ženske.
Zakritost ne pomaga
Največja nevarnost za otipavanje ženskam v arabskem svetu preti na krajih z veliko gnečo, kot denimo javna prevozna sredstva in bazarji.
Raziskava egiptovskega Centra za ženske pravice iz leta 2008 je pokazala, da je spolno nadlegovanje izkusilo 83 odstotkov žensk, medtem ko se pri tujkah ta številka povzpne na kar 93 odstotkov.

Čeprav turistke opozarjajo, naj se ne oblačijo preveč izzivalno, pa so žrtve večina ženske, ki so zakrite, ne pomaga niti, če jim obraz zakriva nikab. Obstaja razlika med širokim in ozkim nikabom, je pojasnil neki mladenič novinarki BBC-ja, in dodal, da ženske v ozkem nikabu same prosijo za to.
Said Sadek, sociolog z Ameriške univerze v Kairu, trdi, da je treba iskati vzrok v mešanici islamske konservativnosti, ki je v porastu od konca 60. let, in patriarhalnih vrednot.