Pakistanski kristjani so bili tarča napadov v mestu Godžra leta 2009. Foto: EPA
Pakistanski kristjani so bili tarča napadov v mestu Godžra leta 2009. Foto: EPA

Čeprav sta bila Šafkat Emanuel in Šagufta Kausar obsojena na najhujšo kazen, pa verjetno ne bosta usmrčena, saj v Pakistanu veljal moratorij za izvrševanje smrtne kazni.

38-letnega Šafkata in 42-letno Šagufto so aretirali julija lani, potem ko ju je imam v lokalni mošeji obtožil, da je od njiju prejel SMS-sporočilo, v katerem sta bila žaljiva do preroka Mohameda.

Njun odvetnik je dejal, da nista odgovorna za poslano sporočilo, saj so jima že pred časom ukradli prenosni telefon, s katerega je bilo poslano. Pojasnil je še, da se bodo pritožili na izrečeno kazen, saj po njegovem mnenju sojenje ni bilo pravično.

Bogokletstvo je huda obtožba v večinsko muslimanski azijski državi, vendar se zakone na tem področju pogosto zlorablja za osebno obračunavanje ali napade na pripadnike manjšin.

Od 90. let prejšnjega stoletja so bili številni kristjani obsojeni zaradi oskrunjenja Korana ali žalitve Mohameda. Čeprav so bili na nižjih sodiščih obsojeni na smrtno kazen, so višja sodišča te kazni po navadi razveljavila zaradi pomanjkanja dokazov.

Omenjeni par prihaja iz mesta Godžra v Pundžabu, kjer je množica jeznih prebivalcev zaradi govoric o skrunitvi Korana zažgala okoli 40 hiš in tamkajšnjo cerkev. V napadih je bilo ubitih osem pripadnikov krščanske skupnosti.