Svet
Steve Bannon skuša v Kaliforniji zdramiti tamkajšnje republikance. Foto: Reuters
George W. Bush je bil v četrtek presenetljivo oster do Trumpove politike, čeprav predsednika ni omenil poimensko. Foto: Reuters
Naveza nekdanjih predsednikov ZDA na nedavnem golfturnirju v New Jerseyju. Foto: Reuters

Dodaj v

Steve Bannon poziva k "republikanski vstaji"

Urednik Breitbarta ostro nad Georgea W. Busha
21. oktober 2017 ob 20:27
Sacramento - MMC RTV SLO

Po četrtkovem govoru Georgea W. Busha, v katerem je ostro kritiziral politiko Donalda Trumpa, se je na nekdanjega republikanskega predsednika ZDA spravil Steve Bannon, do nedavnega Trumpova desna roka. Bannon je Busha označil za momljajočega bedaka in nesposobneža, republikance pa pozval k uporu.

Bannon, vodja Trumpove kampanje in njegov nekdanji svetovalec, zdaj pa (znova) urednik skrajno desnega portala Breitbart, je v govoru na konvenciji kalifornijskih republikancev Busha okrivil za "destruktivno" predsednikovanje ter dejal, da se je Bush s četrtkovim govorom osramotil, da ni vedel, kaj govori, in da da ni imel "pojma, ali prihaja ali odhaja - prav tako kot takrat, ko je bil predsednik".

"Ni bilo destruktivnejšega predsednikovanja od Bushevega," je dejal Bannon množici, ki je odgovorila z žvižgi ob omembi imena nekdanjega predsednika.

Bush je v odmevnem govoru, ki ga je v New Yorku podal takoj za svojim naslednikom, Barackom Obamo, kritiziral fanatizem Trumpove Bele hiše in opozoril pred vzponom nativizma, izolacionizma in teorij zarote, ki da so zameglili pravo identiteto naroda.

Bannon je kritiko Busha podal v govoru, polnem ostrih napadov na status quo, ki vlada v Washingtonu, ob tem pa pozval k "odprtem uporu" proti republikancem "esteblišmenta". "Permanentni politični razred" je označil za eno največjih nevarnosti, ki grozijo ZDA.

Napoveduje dolgo vladavino
Nekdanji Trumpov strateg meni, da bi se koalicija, ki je poslala Trumpa v Belo hišo - konservativci, libertarci, populisti, gospodarski nacionalisti in fundamentalistični evangeličani - lahko na oblasti obdržala še desetletja, če ostane enotna. "Če premorete modrost, moč in vztrajnost, da obdržite to koalicijo skupaj, bomo vladali od 50 do 75 let," je napovedal.

Bannon je napadel tudi Silicijevo dolino in tamkajšnje "tehnološke lorde" ter napovedal, da se bodo tehnološki voditelji in progresisti v Kaliforniji v roku 10-15 let skušali odcepiti od ZDA, kar je označil za veliko težavo.

V govoru je skušal ohrabriti "dolgo trpeče" republikance Kalifornije, tradicionalno demokratske zvezne države, v kateri je Trump izgubil za več kot štiri milijone glasov. Bannon, ki v Kaliforniji promovira vrsto republikanskih kandidatov, je bil po govoru deležen gromkega aplavza, a kot navaja AP, kakih realnih možnosti, da bi njegovi favoriti premagali demokratske kandidate, ki imajo večino v prav vsakem večjem uradu v državi, ni.

Kalifornijski republikanci - izumirajoča vrsta
Čeprav je bila večina kalifornijskih guvernerjev v 20. stoletju republikancev in je bilo kar nekaj predsedniških kandidatov Kalifornijcev, pa je moč stranke v tej zahodni zvezni državi začela naglo pešati konec 90. let po vrsti ukrepov, uperjenih proti priseljencem, zaradi česar so republikanci izgubili velik del volilne baze. Leta 2007 je takratni guverner Arnold Schwarzenegger člane stranke opozoril, da so "umirajoča vrsta" in da se morajo pomakniti v sredino, če želijo pridobiti širši krog volivcev.

Vsi republikanci sicer nad Bannonom niso bili navdušeni. V seriji tvitov prejšnji teden je nekdanji republikanski vodja spodnjega doma zveznega kongresa Chad Mayes zapisal, da je šokiran nad odločitvijo, da bo glavni govorec na konvenciji Bannon, ki velja za antisemita in zagovornika nadvlade bele rase. "To je velik korak nazaj in kaže, da stranka ostaja brez posluha," je tvitnil Mayes. Kalifornijski republikanci se že leta pričkajo, kašno smer naj uberejo - proti sredini ali bolj v desno.

Pred hotelom, v katerem je potekala konvencija, se je zbrala manjša skupina protestnikov s transparenti, med katerimi je bilo videti tudi svastike. Policija je protestnike zadrževala za železnimi ogradami nasproti vhoda v hotel, o aretacijah pa ne poročajo.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Grof_von_Baron
# 21.10.2017 ob 21:41
Eden najbolj zaslužnih za Trumpovo zmago. Odlično je "prebral" politično atmosfero v ZDA, njene nelogičnosti, frustracije, itd.. Na drugi strani je kopica Harvard in Yale akademikov, katerih glavna politčna strategija postavljanja njihovega kandidata na oblast se je zvedla na čakanje na mitološko rusko "collusion". Enostavno nimajo ničaesar več ponuditi - Klinotnizem je mrtev, kvečejmu bodo teli Sanders socialisti nareidli kako gibanje, ki lahko Trumpu prepreči drugi mandat.
patriot1970
# 21.10.2017 ob 22:02
Zakaj brišeš admin?

Kaj bi moral skrajno desni portal Breitbart pisati da bo označen le kot navadno desni in ne skrajno desni: Begunci in migranti dobrodošli? Podpiramo Obamacare? Smo proti na zidu na meji z Mehiko? Podpiramo protest igralcev NFL ki klečijo med himno?
patriot1970
# 21.10.2017 ob 21:37
Če ne bi bilo Kalifornije,.....bi Trump dobil tudi "popular vote"!
WeeBay
# 21.10.2017 ob 22:50
Bannon je car. Poglejte si njegov intervju za 60minut dolg približno uro in pol. Zares bister človek. Kako je Trumpu pomagal do zmage zares izjemno.
Es
# 21.10.2017 ob 21:02
Odlične modre misli Bannona. Establishment in mediji poskušajo z lažmi, etiketami (skrajno desni, sovražni, rasističen), zavajanji, medijsko propagando in s Hollywood filmsko elito na vse načine zadušiti mirno demokratično vstajo Američanov proti podivjanemu globalizmu, ki ogroža identiteto ZDA. S svojo identitetno politiko uporabljajo taktiko Deli in vladaj, poskušajo spreti rase med sabo, si prisvojiti manjšine kot svoje z lažmi, da jih Trump sovraži. Najprej je potrebno počistiti v lastnih vrstah in se znebiti izdajalskih Republikancev pred volitvami 2018, ki blokirajo vse poskuse sprememb s strani demokratično izvoljenega predsednika. Boj bo trd in dolg.
cenitamsok
# 21.10.2017 ob 23:17
Človek, ki mu je "Bog anaročil naj napade Irak" (kdo je tu psihično bolan) in je na stežaj odprl Pandorino skrinjico zmede današnjega sveta, se je pridružil Sorosovim plačancem - levičarjem, v kritiki Trumpa. Gliha skup štriha ni kaj!
Ples
# 21.10.2017 ob 22:45
Grozljivo, kakšni modeli prihajajo na površje ...

Tale Bannon je npr. jasno povedal, da mu gre samo za oblast in vse, kar pride z njo, reven folk pa iz meni nejasnega razloga verjame, da bo ta skrajno desni konzervatizem delal zanje :o(
In še huje bo, preden bodo pokapirali, da nekulturni, sovražni oblastniki itak sploh nočejo vedeti, kako raja živi.
patriot1970
# 21.10.2017 ob 22:18
neprilagojen
# 21.10.2017 ob 22:09

to je tisti novi zakon boj proti terorizmu
zal nekateri se ga veselijo, toda so preneumni , da bi razumeli, da ta kopriva bo tudi njih opekla


Niso toliko neumni kolikor so zaslepljeni z lastnim sovraštvom do drugače mislečih,....oziroma drugače povedano: sploh ne razmišljajo,....le udrihajo!........bolj kot udrihajo,......bolj so pohvaljeni s strani svojih globalističnih botrov!.........jim pa gre zadnje čase kar za nohte,.......včasih je bil dovolj članek in TV prispevek,....pa so ovce jedle,..........vrag odnaša šalo,......potreben je bil novi zakon!
Bivši uporabnik
# 22.10.2017 ob 08:38
Grozljivo, kakšni modeli prihajajo na površje ...

Že ko bereš komentarje naših breitbartovcev, te hitro stisne na veliko potrebo.
KovacevaKobila
# 22.10.2017 ob 02:10
Odlične modre misli Bannona. Establishment in mediji poskušajo z lažmi, etiketami (skrajno desni, sovražni, rasističen), zavajanji, medijsko propagando in s Hollywood filmsko elito na vse načine zadušiti mirno demokratično vstajo Američanov proti podivjanemu globalizmu, ki ogroža identiteto ZDA.

Absolutno, odlične modre misli.

Naj živi domoljub Trump, ki se bo podivjanemu globalizmu zoperstavil s ... khm, tlačenjem Goldman Sachsovcev in bogatih Židov v kabinet, davčnim razbremenjevanjem elite, razveseljevanjem naftnega lobija s črtanjem okoljevarstvene zakonodaje ... in zviševanjem astronomskih izdatkov za vojsko oz. krepitvijo orožarskega lobija!

Naj živi domoljub Trump, ki bo ohranil konservativno, evangeličansko identiteto ZDA ... pa čeprav je poročen moški, ki ženske 'grabi za ****'.

Alt-desničarski teater absurda.
YonKippur
# 22.10.2017 ob 00:24
@ slo-KP
Bush se je skoraj zadavil pri grickanju prestic!!! One ta velike fajn pasejo k pivu, one ta male pa, no, ce bi se rad "beg spravil...". Joke.
Trump je po tvoje izmalicil funkcijo predsednika?!? Zakaj, a morda zato, ker je neposreden, veckrat brez manir, ker si prizadeva izpolniti dane obljube..., zakaj!?! Problem danasnje politike je prav nasprotje tega kar Trump pocne. Vljudno smeljanje in prikimavanje, ko pa "one" obrne ksiht vstran pa dvig roke z iztegnjenim sredincem v pozdrav!?! Saj, ce pozdravljas to politiko, potem imas seveda prav. Meni pa slednje gre na kozlanje, zato pa Trumpa vidim kot znanitelja sprememb. Ne recem, da ga podpiram, sploh pa ne v vsem, ampak... Je nekaj novega na politicni sceni. Pa se novinarji imajo "stof" za filat svoje medije.
Dvomim, da lahko Trump naredi karkoli, da bi mi lahko postal manj simpaticen kot njegova protikandidatka na zadnjih volitvah. Ampak, to ni moj pac pa problem ameriskih demokratov! Aja, ce komu pod Alpami to predstavlja problem, potem ima vec kot ocitno prevec fraj casa. Naj si najde kako delo, bo bolj koristno...
janezvalva
# 21.10.2017 ob 22:42
kreden2
" Pa koga briga kaj se dogaja tam čez!? To je čisto drug svet, ki nima z nami popolnoma nič."

a ni Melanija prva dama?
ti-ne
# 21.10.2017 ob 22:38
Tao3

# 21.10.2017 ob 22:04
Primitivizem se širi po celem svetu. Sedaj ima vsakdo neko mnenje, čeprav je v glavi votel ...

:::::::::::::::::::::::

Bolj je glava votla, bolj odmeva in dalj se sliši....
ZVONKO
# 21.10.2017 ob 22:03
Bannon je medijski človek (portali, radio...) in se ubada predvsem s političnim marketingom (potem, ko je napolnil žepe). Njegov napad (post - tega ni počel v dobi predsednikovanja, namreč) na Busha jr. ni toliko znak obrambe Trumpa kot pa je pokazatelj radikalnega/novega razcepa znotraj republikancev, ki gre bistveno čez/onstran onega poprejšnjega s Tea Party. Topogledno je to bistvena novost v ZDA zgodlji zadnjih desetletij.

Vse kaže, da Bannon v svojem radikalnem libertatizmu računa na demokrate, ki so na kolenih, a se pri tem še kako zna zgoditi, da se tudi oni bodo razcepili... vsaj na dva dela. Gledano v celoti bi to, kar spremljamo znal biti konec dosedanje sistematične bipartijskosti v ZDA ter nastanek političnega pluralizma. Politični pluralizem namreč NI isto kot je dualizem (dvo-strankarstvo), ki je v ZDA v intenzivnem delu vsaj zadnje stoletje in sovpada s PR-teoremi iz dobe okoli Prve svetovne vojne.
KPRAA
# 22.10.2017 ob 10:19
Američani so toliko mešali, zdaj je pa na površje priplavalo to kar pač je.
Knez_Kocelj
# 22.10.2017 ob 10:11
Sedaj so v gonji proti Trumpu demokrati rehabilitirali celo najhujšega vojnega zločinca po drugi svetovni vojni Georga W. Busha, ki je lastnoročno pobil milijon ljudi v Iraku. Krutost in brutalnost političnega tabora Hillary Clinton v ZDA je zastrašujoča.
Bivši uporabnik
# 22.10.2017 ob 01:02
Odlične modre misli Bannona. Establishment in mediji poskušajo z lažmi, etiketami (skrajno desni, sovražni, rasističen), zavajanji, medijsko propagando in s Hollywood filmsko elito na vse načine zadušiti mirno demokratično vstajo Američanov proti podivjanemu globalizmu, ki ogroža identiteto ZDA.

Ne samo sovražni in rasistični, predvsem - zabiti, nepoučeni, krasna ciljan publika. Visi na yutubu, verjame v chemtrailse, na volitvah se podpišejo z X.
To je volilna baza Donalda Ducka in taki so tudi njegovi privrženci čez lužo v dolini šentflorjanski. Skregani z vsemi in z vsako zdravo logiko.
slo-KP
# 22.10.2017 ob 11:50
YonKippur@
Trump je po tvoje izmalicil funkcijo predsednika?!? Zakaj, a morda zato, ker je neposreden, veckrat brez manir, ker si prizadeva izpolniti dane obljube..., zakaj!?
--------------------------
s svojim nastopaštvom,oz. retoriko je funkcijo predsednika popolnoma osmešil...
funkcija predsednika zahteva kulturo,zahteva odnos,zahteva umirjenost,zahteva (samo) spoštovanje...
ne more si predsednik dovolit da se obnaša,kot v gostilni...
kako boš takega človeka vzel resno?
to je moje mnenje...

kar se pa tiče neposrednosti,brezmanirnosti,prizadevanj
e izpolnjevanja obljub...

neposreden je samo pri žalitvah in grožnjah...
predsednik brez manir...a se hecaš? pa manire zahtevajo že v 1. razredu OŠ...
prizadevanje izpolnjevanja obljub...dej mi povej samo eno prizadevanje...(bomo potem o uspešnosti oz. konkretni izpolnitvi)...
Bivši uporabnik
# 22.10.2017 ob 08:35
Breibart je za tepce. Nič čudnega, da so teksti napisani z velikimi črkami - znani je dejstvo, da je 9/10 bralstva napol pismenega.
moj komentar
# 21.10.2017 ob 23:37
No, kdaj se začne nova državljanska vojna?
Kvattro
# 21.10.2017 ob 23:14
prav opažam da glede na uro in čas različne politične usmerjenosti komentirajo.
V soboto zvečer vlada levica naprimer
neprilagojen
# 21.10.2017 ob 21:41
@patriot1970
# 21.10.2017 ob 21:37
Če ne bi bilo Kalifornije,.....bi Trump dobil tudi "popular vote"!
-----------------------------------------------
Trump je dobil popular vote!
ce ne bi bilo ilegalnih in mrtvih volivcev, bi to bilo tudi javno objavljeno
sicer je nepomembno, zgubil bitko, dobil vojno
tocco
# 21.10.2017 ob 21:16
Glede kalifornije ni zgrešo.
Ramus
# 22.10.2017 ob 11:11
"Bannon car"

Bannon je norec, ker išče vojno s Kitajsko, ker se počuti ogrožen,...
KovacevaKobila
# 22.10.2017 ob 10:41
Kar se tiče Breitbarta, jaz ga spremljam kar pogosto in ni SKRAJNO desni portal ampak je zelo dober desni portal. Velikokrat berem forume pod članki in ogromna večina komentatorjev obsoja globalizem, korporativizem, korupcijo ...

In ker so proti globalizmu, korporativizmu in korupciji vidijo odrešenika v človeku, ki je šef multinacionalke .... ki plačuje odškodnine zaradi poslovnih nategov ... in čigar hčerka fura sweatshop na Kitajskem.

Dosledni bralci, ni kaj.
steiermark
# 22.10.2017 ob 07:42
Odličen govor Bannona. Kar se tiče Breitbarta, jaz ga spremljam kar pogosto in ni SKRAJNO desni portal ampak je zelo dober desni portal. Velikokrat berem forume pod članki in ogromna večina komentatorjev obsoja globalizem, korporativizem, korupcijo, vsiljevanje multikulturnosti itd. Sem prepričan, da večina komentatorjev na tem forumu še nikoli ni brala na Breitbartu in govori na pamet. Tipično slovensko.
Amenhotep
# 22.10.2017 ob 01:14
Bannon car
slo-KP
# 21.10.2017 ob 23:31
V soboto zvečer vlada levica naprimer
-------------------
čez teden delamo...
neprilagojen
# 21.10.2017 ob 22:09
@patriot1970
# 21.10.2017 ob 22:02
Zakaj brišeš admin?

Kaj bi moral skrajno desni portal Breitbart pisati da bo označen le kot navadno desni in ne skrajno desni: Begunci in migranti dobrodošli? Podpiramo Obamacare? Smo proti na zidu na meji z Mehiko? Podpiramo protest igralcev NFL ki klečijo med himno?
--------------------------------------------
to je tisti novi zakon boj proti terorizmu
zal nekateri se ga veselijo, toda so preneumni , da bi razumeli, da ta kopriva bo tudi njih opekla
patriot1970
# 21.10.2017 ob 21:46
Če ne bi bilo Kalifornije,.....bi Trump dobil tudi "popular vote"!
Dodajam: V kolikor ilegalci ne bi voliti,...ga bi verjetno dobil!
https://www.youtube.com/watch?v=WCLO0WBv
hF8

p.s. - hvala @neprilagojen!
schmied
# 21.10.2017 ob 21:06
Donald Trump je odličen predsednik.
zeus.zeng
# 22.10.2017 ob 13:03
V soboto zvečer vlada levica naprimer
-------------------
čez teden delamo...
--------------
v sobotah zvečer desnica gre na večerje ali žurke - levica pač takrat je sendviče in sedi po napornem tednu za računalniki ...
G.Bruno
# 22.10.2017 ob 09:48
steiermark
Odličen govor Bannona.

Untersteirmark oder Obersteirmark?
slo-KP
# 21.10.2017 ob 23:29
Bannon je Busha označil za momljajočega bedaka in nesposobneža, republikance pa pozval k uporu.
---------------------------

bivšega predsednika ZDA kar označit za momljajočega bedaka in nesposobneža...
ne vem no...malo neokusno se mi zdi...ven s pameti...
še posebej,ker Bush sploh nič narobe ni povedal...res,da dokaj z ´´demokratskim´´ tonom ampak narobe pa prav gotovo ne...

meni se zdi,da je Trump dobesedno ´´izmaličil´´ funkcijo predsednika...

res ne morem verjet,da so si ZDA kaj takega dovolile...
spomnim se kako smo se ´´zgražali´´ nad tistim dogodkom,ko se je Bush kmalu zadušil s sendvičem,češ,kako si lahko predsednik ZDA kaj takega sploh dovoli...

zdej tisto zgleda,kot ´´atentat´´,madona...

kam to pelje?
Skippy
# 21.10.2017 ob 22:24
Trump je dobil popular vote!
ce ne bi bilo ilegalnih in mrtvih volivcev, bi to bilo tudi javno objavljeno


In kako torej ti to veš?
#Butale
Tao3
# 21.10.2017 ob 22:04
Primitivizem se širi po celem svetu. Sedaj ima vsakdo neko mnenje, čeprav je v glavi votel ...
slo-KP
# 22.10.2017 ob 11:34
Američani so toliko mešali, zdaj je pa na površje priplavalo to kar pač je.
---------------------------
prmejduš,da imaš prav...
G.Bruno
# 22.10.2017 ob 09:44
Breitbart in "Deep State" :)

Washington Post
patriot1970
# 21.10.2017 ob 22:26
No,...še en dober govor "skrajnega" desničarja,.....našim levičarjem za lahko noč!
https://www.rt.com/news/407414-moral-ethical-values-putin-sochi/
zeus.zeng
# 22.10.2017 ob 13:09
Aja, ce komu pod Alpami to predstavlja problem, potem ima vec kot ocitno prevec fraj casa...
-----------
glede na to da je trump proti- sorošnik , proti globalist in ne mara neoliberalizma bi mu bile njegobe verbalne nerodnosti lahko kar odpuščene . Jaz ga jemljem kot psa ki laja in ne grize , Kilingtonovo pa za njegovo nasprotje . Je pa jasno da v ZDA vlada ,,globoka država ,, in ne predsedniki ...
G.Bruno
# 22.10.2017 ob 09:52
Nekaj vrhunskih člankov iz Breibarta. Vrhunsko. LOL

Snopes
planet1
# 22.10.2017 ob 00:52
Bush=Trump

Neumna sta oba, polna sebe, ockovega denarja, ljudi, ki jim narekujejo politiko-establishment, nesposobna republikanca.

Ajde edina razlika je da Bush ni plesast. To je pa tudi vse. U
slo-KP
# 21.10.2017 ob 23:37
Vsi republikanci sicer nad Bannonom niso bili navdušeni. V seriji tvitov prejšnji teden je nekdanji republikanski vodja spodnjega doma zveznega kongresa Chad Mayes zapisal, da je šokiran nad odločitvijo, da bo glavni govorec na konvenciji Bannon, ki velja za antisemita in zagovornika nadvlade bele rase
---------------------------------
republikanci pred razkolom?
ti-ne
# 21.10.2017 ob 22:50
Steve Bannon poziva k "republikanski vstaji"

:::::::::::::::
Ko mu ni uspel prevzem Bele hiše, se zdaj spravlja na lažji plen in pripravlja strankarski puč, korak do državnega udara.
Korošec
# 22.10.2017 ob 12:11
Ko se združijo McCain, Bush, Obama, Clinton in vsi glavni mediji veš, da je bil Trump prava izbira.
ti-ne
# 21.10.2017 ob 22:41
patriot1970

# 21.10.2017 ob 22:26
Prijavi neprimerno vsebino No,...še en dober govor "skrajnega" desničarja,.....našim levičarjem za lahko noč!

::::::::::::::::::::
Odlično! Na Zahodu Breitbart, na Vzhodu RT.
Brothers in fake news press
ni maitre
# 21.10.2017 ob 21:49
Hehe...smešnica od države. Najprej spraviš Donalda gor, da ga kmalu spraviš dol. Dobra strategija Bannon... :))))))
Komisar
# 21.10.2017 ob 21:34
"Če premorete modrost, moč in vztrajnost, da obdržite to koalicijo skupaj, bomo vladali od 50 do 75 let,"

Deluzivna megalomanija.
neprilagojen
# 21.10.2017 ob 21:42
v mojem komentarju # 21.10.2017 ob 21:07 pozabil napisati 3 slika
aktivist
# 21.10.2017 ob 21:46
Pohod na Rim?
Kazalo