Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da je morda v Nemčijo letos dejansko vstopilo manj kot milijon prebežnikov, saj nekatere popišejo večkrat. Foto: EPA
Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da je morda v Nemčijo letos dejansko vstopilo manj kot milijon prebežnikov, saj nekatere popišejo večkrat. Foto: EPA
false
Francija in Nemčija Evropsko komisijo opozarjata na potrebo po zmanjšanju prihoda beguncev. Foto: EPA

Bavarska ministrica za socialne zadeve Emilia Müller je v Münchnu sporočila, da so v sistemu za registracijo Easy do danes našteli milijon beguncev, ki so jih prerazporedili po vsej Nemčiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Objavljene številke presegajo dosedanje napovedi.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je poleti sicer ocenil, da bi v Nemčijo letos lahko prišlo skupno do 800.000 prosilcev za azil. A v ponedeljek je priznal, da so te številke že presežene zaradi okrepljenega pritoka beguncev v zadnjih mesecih.

Prebežnikov naj bi bilo letos še več
Strokovnjaki opozarjajo, da podatki iz sistema Easy ne odražajo dejanskega števila prebežnikov, ki so letos prišli v Nemčijo. Po nekaterih ocenah je dejanska številka precej višja, saj zaradi preobremenjenosti uradnikov lahko traja več tednov, preden popišejo prosilca za azil. Na drugi strani pa nekateri strokovnjaki menijo, da je dejansko število beguncev v Nemčiji nižje, saj nekatere popišejo večkrat.

Bavarska ministrica Emilia Müller iz vrst Krščanskosocialne unije (CSU) je zaradi novih podatkov o številu beguncev ponovila zahtevo po omejitvi števila beguncev, ki lahko pridejo v Nemčijo. "Takšnega pritoka beguncev Nemčija ne bo več dolgo prenesla," je dejala.

Pariz in Berlin za več nadzora
Francija in Nemčija sta Evropsko komisijo opozorila na potrebo po zmanjšanju števila beguncev, ki prihajajo v EU. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, sta se notranja ministra obeh držav, Bernard Cazeneuve in Thomas de Maiziere, zavzela za bistveno okrepitev na zunanjih mejah EU-ja. V pismu z datumom 3. december sta poudarila, da ostro zavračata, da bi prebežnike enačili s teroristi.

Kot sta zapisala, bi morala imeti evropska agencija za zunanje meje Frontex v nujnih primerih na voljo "sile za hitro posredovanje" in dostop do varnostnih podatkov EU-ja. Pismo ob tem kritizira počasno gradnjo sprejemnih centrov za begunce, za katere ministra menita, da bi morali biti operativni "brez najmanjše zamude", povzema AFP.

Pariz in Berlin sta se zavzela tudi za to, da Evropska komisija zaradi begunske krize in nevarnosti terorističnih napadov uvede "sistematičen nadzor državljanov EU-ja na zunanjih mejah območja schengna". Nemški in francoski minister sta še predlagala, da naj bi bili uradniki Frontexa pooblaščeni za sistematično jemanje prstnih odtisov državljanov tretjih držav.

Komisija naj bi 15. decembra predstavila ukrepe za zaščito zunanje meje, ki naj bi vključevali predlog za vzpostavitev evropske obalne in mejne straže.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.