Sumljive kumare naj bi izvirale iz Španije, kjer pa so to odločno zanikali. Foto: EPA
Sumljive kumare naj bi izvirale iz Španije, kjer pa so to odločno zanikali. Foto: EPA
Španija
Španska ministrica za kmetijstvo je poskusila organsko pridelano kumaro in tako skušala prikazati, da ni škodljiva za zdravje. Foto: EPA

Za zdaj še ni znan vir okužbe z nevarno bakterijo, ki so jo zaznali na španskih kumarah, čeprav ni jasno, ali se je zelenjava okužila v Španiji, med transportom ali pa v Nemčiji. Večina smrtnih žrtev prihaja s severa države.

Zaradi bakterije so se na kriznem sestanku sešli ministrica za potrošnike Ilse Aigner, minister za zdravje Daniel Bahr, strokovnjaki ter predstavniki deželnih in lokalnih oblasti.

Po srečanju je predsednik inštituta Robert Koch Reinhard Burger povedal, da se bo širjenje bakterije Ehec po ocenah strokovnjakov še okrepilo in zahtevalo nova življenja. "Tudi nadaljnjih smrtnih žrtev ne gre izključiti, ampak so prej verjetne," je dejal in zatrdil, da omilitve tega nevarnega vala še ni na vidiku.

Nova raziskava je potrdila ugotovitve prejšnje raziskave, da je uživanje surove zelenjave na severu Nemčije zelo nevarno, zato vsa opozorila ljudem v povezavi s tem za zdaj ostajajo.

Med okuženimi prevladujejo ženske
V Nemčiji so doslej ugotovili 353 primerov hujših komplikacij hemolitičnega uremičnega sindroma (HUS), ki ga povzroča bakterija Ehec, od tega 60 odstotkov na severu Nemčije, čeprav primere zaznavajo že v tako rekoč vseh zveznih deželah. Z okoli 70 odstotki še vedno prevladujejo ženske.

O primerih hemolitičnega uremičnega sindroma poročajo tudi iz več drugih evropskih držav - Avstrije, Velike, Britanije, Danske, Nizozemske in Švedske, vendar gre večinoma za ljudi, ki so pripotovali iz Nemčije. O treh primerih poročajo tudi iz ZDA.

Španci bodo zahtevali odškodnino
Španske oblasti pa so napovedale, da bodo zahtevale odgovor EU-ja za škodo, ki jo je povzročila panika zaradi domnevno okužene zelenjave iz te države.

"Ugled Španije je okrnjen, španski proizvajalci so oškodovani in španska vlada ni pripravljena sprejeti tega," je dejala ministrica za kmetijstvo Rosa Aguilar in napovedala, da bodo pri EU-ju zato zaprosili za pomoč španskim kmetom.