Dominique Strauss-Kahn ne bo več vodil Mednarodnega denarnega sklada. Foto: Reuters
Dominique Strauss-Kahn ne bo več vodil Mednarodnega denarnega sklada. Foto: Reuters
Dominique Strauss-Kahn
Strauss-Kahn je prebival v zloglasnem newyorškem zaporu Rikers Island, kjer je imel svojo celico, zanj pa je skrbelo 20 varnostnikov. Foto: Reuters
Dominique Strauss-Kahn
Nekdanji prvi mož IMF-a bo danes spet stopil pred sodnika, ki bo znova odločal o morebitni varščini. Foto: EPA
Odstop Strauss-Kahna

V izjavi za javnost, ki jo je posredoval Mednarodni denarni sklad (IMF), je 62-letni Strauss-Kahn zapisal, da je o svojem odstopu, ki bo začel veljati takoj, že obvestil izvršni svet sklada, ob tem pa je znova zavrnil vse obtožbe.

"Z največjo gotovostjo zavračam obtožbe"
"Zelo žalosten sem, da moram izvršnemu svetu podati svoj odstop z mesta direktorja Mednarodnega denarnega sklada. Najprej moram misliti na svojo ženo, ki jo imam zelo rad, na svoje otroke, na družino in prijatelje. Misliti moram tudi na kolege na skladu, s katerimi smo v zadnjih treh letih in več dosegli ogromno," je zapisal Strauss-Kahn, ki je svoj petletni mandat na čelu IMF-a nastopil novembra leta 2007.

"Vsem sporočam, da z največjo gotovostjo zavračam vse obtožbe, ki so se v zadnjih dneh nakopičile okoli mene," je v svojem pismu zapisal Strauss-Kahn in ob tem dodal, da si želi "zaščititi institucijo, ki ji je častno in prizadevno služil, in da bo ves svoj čas, svojo moč in energijo posvetil dokazovanju svoje nedolžnosti".

Sklad trenutno vodi John Lipsky
Z Mednarodnega denarnega sklada so že sporočili, da bodo takoj začeli iskati novega generalnega direktorja sklada in da bodo javnost o tem obvestili kmalu. Trenutno IMF vodi Kahnov namestnik, Američan John Lipsky, ki se mu mandat v tej svetovni organizaciji izteče avgusta. Francija je ob tem sporočila, da bo Lipsky zagotovo predstavljal sklad na srečanju voditeljev skupine G8, ki bo naslednji teden v Franciji.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je že sporočil, da bodo za novega direktorja IMF-a zagotovo znova predlagali Evropejca, saj kot nepisano pravilo velja, da je vodenje IMF-a vedno v rokah Evropejca, Svetovno banko pa vodijo Američani.

Straussu - Kahnu grozi do 25 let zaporne kazni
Spomnimo, Strauss-Kahn je obtožen kaznivega spolnega dejanja, poskusa posilstva in neupravičenega zadrževanja žrtve, saj naj bi v hotelu Sofitel v New Yorku skušal posiliti sobarico. Strauss-Kahn to zanika in trdi, da je bil med domnevnim napadom na kosilu s hčerko. Straussa - Kahna so policisti aretirali na newyorškem letališču JFK v soboto zvečer, preden je skušal odleteti v Pariz. Če bodo odločili, da je kriv, mu grozi do 25 let zaporne kazni.

32-letna sobarica, priseljenka iz Afrike, je v sredo pričala pred poroto, ta pa se mora zdaj odločiti, ali obstaja dovolj dokazov za obtožnico. V javnost pa so prišle tudi nove podrobnosti primera. Strauss-Kahn naj bi hotel zapustil v soboto ob 12.30 po tamkajšnjem času, hotelska varnostna služba je o domnevnem napadu policijo obvestila šele uro pozneje.

V sobi naj bi bil pred sobarico še en član osebja, ki je odnašal ostanke zajtrka. Ob tem ni vedel, da je gost v sobi, prostor pa je zapustil, preden se je zgodil napad. Sobarica je bila tako prepričana, da je soba prazna, Strauss-Kahn pa jo je napadel, ko je nag stopil iz kopalnice. Sobarica pa je povedala tudi, da ni vedela, da je njen napadalec prav Strauss-Kahn.

Sodišče odločilo o varščini
Newyorško sodišče je potrdilo obtožnico proti Strauss-Kahnu, njegovo drugo zaslišanje o varščini, pa je bilo uspešno, zato se bo branil s prostosti. Plačal je milijon dolarjev varščine.

Strauss-Kahn je na zaslišanje čakal v zloglasnem newyorškem zaporu Rikers Island, potem ko je sodnica v ponedeljek zavrnila predlog njegove obrambe o izpustitvi na prostost proti varščini, saj je ocenila, da bi lahko pobegnil.

Strauss-Kahn je francoski državljan, vendar se je že odrekel pravici do izročitve Franciji, čeprav ta z ZDA nima sklenjenega sporazuma o izročanju. Ameriškim oblastem je Strauss-Kahn že izročil francoski potni list, pripravljen pa jim je izročiti tudi potovalni dokument Združenih narodov, da bi jim na ta način dokazal, da ne namerava zapustiti ameriškega ozemlja.

Večina Francozov prepričanih, da je bil žrtev zarote
Javnomnenjska raziskava, ki so jo v sredo objavili v Franciji, je pokazala, da je kar 57 odstotkov Francozov prepričanih, da je Strauss-Kahn, ki je do škandala veljal za najbolj verjetnega kandidata francoske socialistične stranke za predsednika, zagotovo žrtev zarote.

Odstop Strauss-Kahna