Policija je razgnala protestnike proti skrajnodesničarski stranki AfD. Foto: EPA
Policija je razgnala protestnike proti skrajnodesničarski stranki AfD. Foto: EPA
false
Na kongresu naj bi člani AfD-ja sprejeli program stranke. AfD je sicer islamofobna stranka, ki nasprotuje prihodu beguncev v Nemčijo, želi tudi prepovedati burke in minarete. Foto: Reuters
false
Stranko vodi Frauke Petry. Foto: Reuters
Kongres skrajne Alternative za Nemčijo

V Stuttgartu se je namreč začel dvodnevni kongres skrajnodesničarske in islamofobne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), več sto protestnikov pa je članom stranke želelo preprečiti prihod na kongres.

Obkrožila jih je močno opremljena policija, ki je na prizorišče napotila okoli 1.000 policistov. Vanje in v novinarje so protestniki metali petarde, ob tem pa so še zažigali pnevmatike. Policija, ki je uporabila tudi solzivec, je aretirala okoli 400 ljudi. Izbruhnili so tudi spopadi med levičarskimi protestniki in člani AfD-ja.

Policija je spremljala posamezne člane stranke v kongresno dvorano, protestniki pa so vzklikali: "Brez pravic za nacistično propagando," poroča Al Džazira.

Še bolj protiislamski
Kot poroča BBC, naj bi s kongresa stranka izšla še bolj protiislamska, kot je bila do zdaj. V stranki tako zagovarjajo prepoved burke in gradnjo minaretov v Nemčiji. Politiko sprejema okoli milijon beguncev konservativne kanclerke Angele Merkel v AfD-ju označujejo za "katastrofalno".

Kongresa naj bi se udeleževalo več kot 2.000 članov AfD-ja, ki naj bi sprejeli prvi program stranke pred splošnimi volitvami naslednje leto. V stranki sicer med drugim predlagajo tudi umik Nemčije iz evroobmočja in ponovno uvedbo naborništva, vendar se mnenja v stranki razhajajo med vodstvom in manj radikalnim delom stranke.

Ustanovitelj zapustil stranko zaradi ksenofobije
AfD je bil ustanovljen leta 2013 predvsem iz nasprotovanja evru, ob prihodu večjega števila beguncev v Nemčijo pa se je stranka osredotočila na nasprotovanje njihovemu prihodu. Po poročanju BBC-ja je eden izmed ustanoviteljev stranke Bernd Lucke stranko poleti leta 2015 zapustil. Motila ga je namreč njena vedno večja ksenofobnost.

Marca je AfD na deželnih volitvah v treh nemških zveznih deželah doživel velik uspeh. Leta 2014 je bilo v Evropski parlament izvoljenih njenih sedem kandidatov, a sta med njimi zdaj le še dva člana stranke. Ena izmed njiju, Beatrix von Storch, je prejšnji teden dejala, da je islam "politična ideologija, ki je nekompatibilna z nemško ustavo".

Po javnomnenjskih anketah uživa AfD na vzhodu Nemčije 20-odstotno podporo in predstavlja glavnega tekmeca socialdemokratom, na ravni celotne države pa ima AfD 13-odstotno podporo, še poroča Al Džazira.

Kongres skrajne Alternative za Nemčijo