Suh Hoon je na zgodovinskem srečanju potočil solze - na fotografiji za predsedniškim sekretarjem Im Jong-seokom. Foto: Reuters
Suh Hoon je na zgodovinskem srečanju potočil solze - na fotografiji za predsedniškim sekretarjem Im Jong-seokom. Foto: Reuters
Panmundžom
Suh Hoon je bil eden izmed šestih udeležencev pogovorov za zaprtimi vrati med Mun Dže Inom in Kim Džong Unom. Nasproti njega Kimova sestra Kim Yo Jong. Foto: Reuters
Suh Hoon
Suh Hoon med odhodom proti Severni Koreji leta 2000, kjer je Kim Džong Ila prepričal v prvo predsedniško srečanje po prekinitvi ognja leta 1953. Foto: Reuters

Gre šele za tretjo priložnost po prekinitvi ognja med državama leta 1953, da so se srečali voditelji obeh Korej. Suh je med srečanjem in obljubami o mirni prihodnosti potočil solze olajšanja.

Prav on je bil namreč neposredno odgovoren za prvo srečanje leta 2000, ko je odpotoval v Severno Korejo in Kimovega očeta Kim Džong Ila prepričal v srečanje s takratnim južnokorejskima predsednikoma Kim Dea-jungom v Pjongjangu.

Pomembno vlogo je odigral tudi pri organizaciji drugega srečanja leta 2007, na katerem se je Kim sestal z novim južnokorejskim predsednikom Roh Moo-hyunom.

V poznih 90. letih je dve leti preživel v državi in sodeloval pri gradnji jedrskega reaktorja, k čemur se je Severna Koreja zavezala v mednarodnem sporazumu o koncu jedrskega razvoja leta 1994, ki pa je neslavno propadel.

Tudi zato Suh velja za največjega južnokorejskega strokovnjaka za Severno Korejo, prav tako pa je med vsemi Južnimi Korejci in najverjetneje tujci sploh največkrat srečal voditelja Kim Džong Ila.

Mun Suha vpoklical iz pokoja
Petkovo srečanje je zgodovinsko tudi zato, ker je Kim Džong Un kot prvi severnokorejski voditelj po letu 1953 stopil na ozemlje Južne Koreje. Le leto pred tem je južnokorejski liberalni voditelj Mun nastopil vlogo predsednika in Suha nemudoma imenoval na čelo državne obveščevalne službe, rekoč, da je pravi človek za oživitev odnosov med državama, prepotrebnih zaradi severnokorejskih jedrskih poskusov.

Suh se je sicer leta 2008, po dveh zgodovinskih srečanjih v Pjongjangu in ob izvolitvi konservativne vlade v Južni Koreji, že upokojil. "Prezgodaj je govoriti o novem srečanju med državama, čeprav ga potrebujemo," je nato dejal lani po imenovanju na mesto voditelja obveščevalcev.

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je zapisala, da je petkovo srečanje odprlo pot za narodno spravo in enotnost, mir in blaginjo.

Oglasil se je tudi Iran, ki opozarja, da ZDA niso usposobljene za sodelovanje v procesu jedrske razorožitve, saj ne spoštujejo svojih zavez, poroča STA.


V Pjongjang pospremil Pompea

Marca letos je bil udeleženec 10-članske delegacije, ki je obiskala Pjongjang, in postal eden prvih Južnih Korejcev, ki je osebno spoznal tretjega zaporednega voditelja iz dinastije Kim. Na takratnem obisku je Kim Džong Un presenetil z napovedjo, da je pripravljen na pogovore o jedrski razorožitvi z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Suh je nato z Mikom Pompeom, sveže imenovanim, a še uradno nepotrjenim ameriškim zunanjim ministrom in nekdanjim voditeljem ameriških obveščevalcev (CIA), med 31. marcem in 3. aprilom obiskal Pjongjang, kjer so stekli pogovori o nenavadnem srečanju, ki naj bi se zgodilo meseca junija.

"Človeška mreža je imela ključno vlogo v organizaciji teh srečanj," je dejal raziskovalec z južnokorejskega državnega varnostnega inštituta Moon Hong-sik, ki je izpostavil, da je Suh v odnosih tako s Pompeom kot visokim državnikom in nekdanjim vodjo severnokorejskih obveščevalcev Kim Yong Cholom.

Predsedniška Modra hiša je po poročanju Reutersa sicer zavrnila izjavo o Suhovi vlogi v srečanju, varnostne službe pa za izjavo niso bile dosegljive.

Suh eden izmed zgodovinske šesterice
Na zgodovinskem dialogu med voditeljema Korej sta imela oba ob sebi po dva najtesnejša sodelavca. Kim Džong Una sta spremljala njegova sestra Kim Yo Jong in prej omenjeni Chol, Mun Dže Ina pa glavni predsedniški sekretar Im Jong-seok in seveda Suh.

"Samo videti Suha na tistem mestu je dovolj zgovorno o pomembnosti njegove vloge pri organizaciji srečanja," je dejal raziskovalec z inštituta za severnokorejske študije v Seulu Seo Yu-Suk.