Tehnološka podjetja poudarjajo, da je varnost podatkov o njihovih uporabnikih ključnega pomena. Foto: EPA
Tehnološka podjetja poudarjajo, da je varnost podatkov o njihovih uporabnikih ključnega pomena. Foto: EPA

Podjetja, kot so med drugim Google, Apple, Facebook, Twitter, AOL, Microsoft, Linkedln in Yahoo, so oblikovala zavezništvo za reformo obveščevalne zakonodaje in v odprtem pismu ameriškemu predsedniku Baracku Obami ter kongresu poudarila, da bi moral Washington prevzeti vodstvo v celoviti reformi obveščevalnih dejavnosti.

"Razumemo, da morajo vlade zaščititi svoje državljane. Toda razkritja to poletje so osvetlila nujno potrebo po celostni reformi vladnih obveščevalnih praks," so z zapisom v pismu merili na nekdanjega pogodbenega sodelavca ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA), ki je javnosti razkril sporno zbiranje podatkov o telefonskih klicih in uporabnikih na spletu.

"Ravnotežje v številnih državah se je močno prevesilo na stran države in stran od pravic posameznikov - pravic, ki so zapisane v našo ustavo. To spodkopava svoboščine, ki jih vsi cenimo. Čas je za spremembe," so poudarili podpisniki.

"Pozivamo, da ZDA prevzamejo vodstvo in sprejmejo reforme, ki bodo zagotovile, da bodo vladne obveščevalne dejavnosti jasno omejene z zakonom, sorazmerne tveganjem, transparentne in predmet neodvisnega nadzora."

Po mnenju osmih podjetij so razkritja pokazala na potrebo po nadzoru obsega zbiranja obveščevalnih podatkov.

Tehnološka in spletna podjetja so bila ob razkritjih tarča ugibanj, koliko podatkov o svojih uporabnikih so morala predati ameriškim obveščevalnim službam. Nekatera izmed njih so od oblasti zahtevala tudi, da bi njihove prošnje lahko predstavila javnosti.