Prebivalci Prištine so organizirali shod v podporo spornemu spomeniku v Preševu. Foto: EPA
Prebivalci Prištine so organizirali shod v podporo spornemu spomeniku v Preševu. Foto: EPA

"Srbski premier Ivica Dačić je to idejo posredno omenil že tudi v Bruslju," je kosovski premier zaupal kosovskemu časopisu Eypress in pri tem spomnil na svoja srečanja s srbskim kolegom, ki potekajo pod okriljem Evropske unije v Bruslju.

Kosovski premier je zatrdil, da sta on in njegova vlada to idejo kategorično zavrnila, saj bi po njegovem mnenju izmenjava ozemelj škodila strateškim nacionalnim interesom Kosova in bi bila v nasprotju z nacionalnimi interesi Albancev, kjer koli že ti živijo. "Mi imamo svoje načrte in strategijo, s katerimi bomo zmagali," je zatrdil.

V občinah Preševo, Bujanovac in Medveđa na jugu Srbije živi okoli 70.000 Albancev in na referendumu v začetku 90. let prejšnjega stoletja se je večina prebivalcev na tem območju izrekla za priključitev Kosovu.

Med letoma 2000 in 2001 je območje pretreslo nasilje med srbskimi varnostnimi silami in pripadniki albanske Osvobodilne vojske Preševa, Medveđe in Bujanovca (UCPMB), ki so hoteli odcepitev od Srbije. Spomenik v Preševu, ki so ga srbske oblasti odstranile v nedeljo, so novembra lani postavili v spomin na 27 pripadnikov UCPMB-ja, ki so bili v teh nemirih ubiti.

Kosovski premier je izrazil obžalovanje, da politični voditelji in prebivalci Preševa "niso storili ničesar, da bi zaščitili spomenik". Istočasno je sicer razočaran tudi nad uničevanjem srbskih grobov in spomenikov na Kosovu, kar se je začelo pojavljati po odstranitvi spomenika.