Dalajlama je v Washingtonu že imel več govorov in nastopov, za vrhunec obiska v ZDA pa se je sešel s predsednikom ZDA. Foto: EPA
Dalajlama je v Washingtonu že imel več govorov in nastopov, za vrhunec obiska v ZDA pa se je sešel s predsednikom ZDA. Foto: EPA
Barack Obama in Hu Džintao
Obama ves čas poziva k obnovitvi pogovorov med Tibetom in Pekingom. Foto: EPA

Predsednik ZDA je za tri četrt ure na zasebnem obisku v Beli hiši sprejel budističnega duhovnega vodjo, ki je trn v peti Pekinga. "Obama je razumljivo pokazal nekaj skrbi zaradi osnovnih človeških vrednost, pravic in verske svobode," je dalajlama povedal po srečanju z Obamo.

Obama je ponovil ameriško stališče, da je Tibet del Kitajske, hkrati pa poudaril pomen človeških pravic za Tibetance na Kitajskem. "Predsednik je poudaril, da spodbuja neposredne pogovore, ki bi razrešili dolgotrajna razhajanja, ter da bi bil dialog, ki bi imel rezultate, pozitiven za Kitajsko in Tibet," je sporočila Bela hiša.

"Spodbuda dialogu s kitajsko vlado"
Bela hiša je v petek objavila, da se bo predsednik po več kot letu dni znova srečal z dalajlamo in med pogovori izrazil podporo dialogu glede vprašanja Tibeta. "To srečanje poudarja predsednikovo trdno podporo ohranjanju tibetanske religije, kulturne in jezikovne identitete ter zaščiti človekovih pravic na tem območju," so sporočili in dodali, da gre za predsednikovo "neprestano spodbudo" dialogu med dalajlamovimi predstavniki in kitajsko vlado, s katerimi naj se rešijo sporna vprašanja.

Ni trajalo dolgo, da so se oglasili s kitajskega zunanjega ministrstva. Po srečanju dalajlame in Obame je Kitajska sporočila, da je to "ogrozilo kitajsko-ameriške odnose", ker pomeni "vmešavanje v kitajske notranje zadeve".

Desetletja dolgo hrepenenje po avtonomiji
Kot je znano, Peking tibetanskemu verskemu voditelju očita, da je separatist, ki v želji po osamosvojitvi Tibeta podpira tudi uporabo orožja. Nobelov nagrajenec za mir te obtožbe vztrajno zavrača in trdi, da si želi miroljuben prehod k avtonomiji za to oddaljeno himalajsko planoto, ki ji Kitajska s trdo roko vlada vse od vdora njenih sil leta 1950.

Že prejšnji teden so iz Washingtona sporočili, da se bosta z dalajlamo med njegovim desetdnevnim obiskom ameriške prestolnice srečala tudi predsednik predstavniškega doma in najpomembnejši republikanec v kongresu John Boehner in najpomembnejši demokratski obraz Nancy Pelosi. Kitajska je že takrat Američanom poslala svarilo.

Kate Saunders, predstavnica človekoljubne organizacije International Campaign for Tibet, ki tesno sodeluje s tibetanskimi izgnanci, je opozorila, da je tibetanska prestolnica Lhasa pred obletnico vdora v pokrajino "virtualno zaprta".

Kaj pa gospodarstvo?
Obama in dalajlama sta se zadnjič srečala februarja lani, tudi takrat je Peking srečanju ostro nasprotoval. Tokratno srečanja pa bo še v posebej občutljivem času, saj je Kitajska največji upnik ameriškega gospodarstva, ameriški voditelji pa razmišljajo, kako zmanjšati 14,3 bilijonov velik javni dolg, da bi se država izognila bankrotu.