Izstrelišče, s katerega naj bi poletela raketa. Foto: EPA
Izstrelišče, s katerega naj bi poletela raketa. Foto: EPA

Po neprepričljivih zagotovilih iz Pjongjanga bo raketa v vesolje ponesla satelit, a mednarodna skupnost ne zaupa nepredvidljivemu severnokorejskemu režimu in domneva, da gre za preizkus tehnologije balističnih raket, ki bi lahko nosile tudi jedrsko konico.

Ameriški strokovnjaki ocenjujejo, da bi Severni Koreji lahko načrte nekoliko prekrižal sneg, saj so območje izstrelišča zajele obilne snežne padavine in glede na satelitske posnetke nič na kaže, da bi se pripravljala izstrelitev.

Izstrelitev bi se lahko zgodila 17. decembra, ko bodo v Severni Koreji obeležili prvo obletnico smrti voditelja Kim Džong Ila, ali pa 19. decembra, ko bodo v Južni Koreji potekale predsedniške volitve.

To je drugi napovedan raketni preizkus po neuspeli izstrelitvi aprila letos, ko je raketa unha-3 (vesolje-3) neslavno končala v Rumenem morju. Severnokorejski strokovnjaki zagotavljajo, da so tokrat odpravili napako.

Tokio je sporočil, da bo sestrelil vsakršen projektil, ki bo priletel iz Severne Koreje in vstopil v japonski zračni prostor. V ta namen so v okolici Tokia in na otoku Okinava namestili rakete zemlja-zrak, ki so sposobne sestreliti severnokorejsko raketo.

Pripravljene so tudi napredne vojaške ladje vrste aegis, ki so opremljene z vrhunsko tehnologijo za zračno obrambo.

ZDA so zaradi napovedi Pjongjanga svoje vojaške ladje premaknile na položaje, od koder bodo lahko sledile severnokorejski raketi, s čimer bodo imeli po besedah vodje ameriških sil v azijsko-tihomorski regiji admirala Samuela Locklearja boljši varnostni pregled nad razmerami.