Omenjeno kliniko so zaprli leta 2008, ko so zaradi suma trgovine z organi sprožili tudi preiskavo. Foto: EPA
Omenjeno kliniko so zaprli leta 2008, ko so zaradi suma trgovine z organi sprožili tudi preiskavo. Foto: EPA
Ljuftij Dervišij
Obtoženi urolog in lastnik Medicusa Lufti Dervishi. Foto: EPA
Hashim Thaci
Preiskava v primeru klinike Medicus se je začela leta 2008, potem ko se je na prištinskem letališču zgrudil neki turški državljan, ki so mu v Prištini odstranili ledvico. Glede na poročilo Dicka Martyja, pa naj bi bil v medvojno trgovino s človeškimi organi vpleten tudi zdajšnji premier Hashim Thaci, ki vse očitke zavrača. Foto: EPA
Obsodbe za nezakonite presaditve organov

Med obtoženimi sta lastnik prištinske klinike Medikus in urolog Lufti Dervishi, ki je dobil osem let zaporne kazni, in njegov sin Abran, ki je dobil sedem let in tri mesece zaporne kazni.

Preostali trije soobtoženi so dobili tri, dve in leto dni pogojne kazni.
Dve osebi sta bili oproščeni, in sicer nekdanji generalni sekretar kosovskega ministrstva za zdravje Iljira Recaja in še eden izmed obtoženih, saj so obtožbe na njegov račun zastarale.
Sicer pa so bili obtoženi krivi nezakonite presaditve in preprodaji človeških organov, organiziranega kriminala, nezakonitega izvajanja zdravniške dejavnosti in zlorabe uradne oblasti.

Odgovorna zdravnika nista bila na obtožni klopi
Kot glavni organizator celotne mreže je bil v obtožnici sicer identificiran Izraelec Moše Harel, medtem ko naj bi nezakonite operacije na kliniki Medicus izvajal turški zdravnik Yusuf Sonmez. A ker ju ni na Kosovu, nista bila na obtožni klopi.
Opravili več sto obravnav
V okviru odmevnega sojenja je sodni senat od leta 2011 opravil več kot sto obravnav in zaslišal več kot 80 prič, med njimi so bili tako darovalci organov kot njihovi prejemniki.
Revni bogatim
Revnim posameznikom iz Moldavije, Kazahstana, Rusije in Turčije, ki so živeli v ekstremni revščini, so za odvzete organe na kliniki obljubljali 15.000 evrov, nato pa so jih naprej prodajali za od 80.000 do 100.000 evrov. Glavni kupci pa naj bi bili bogati Arabci in Izraelci.
Tožilstvo Eulexa je trdilo, da so na kliniki Medicus leta 2008 na nedovoljen način odvzeli 30 ledvic in opravili ravno toliko transplantacij.
Človeške organe so s Kosova pošiljali tudi v Nemčijo, Skandinavijo, ZDA, Izrael, Veliko Britanijo in druge zahodne države.
Izraelci z zasebnimi zdravniki v Prištino
Tožilstvo se je v svojem zagovoru sklicevalo tudi na raziskavo American Chronicla, ki navaja podatek, da je na univerzitetni kliniki v Jeruzalemu leta 2001 okrevalo 60 bolnikov, ki so jim presadili ledvice neznanega izvora.
V raziskavi je še navedeno, da številni Izraelci potujejo v Makedonijo, Bolgarijo, na Kosovo in v takratno Zvezno republiko Jugoslavijo v spremstvu izraelskih zdravnikov, kjer naj bi se celo s tamkajšnjimi podjetniki in zdravniki pogovarjali o ustanovitvi neke klinike.

Dicku Martyju zavrnili pričanje
Občutljiv primer je vodila misija EU-ja na Kosovu Eulex. Tožilec Jonathan Ratel je zahteval, da kot priča na sojenju nastopi Dick Marty, poročevalec Sveta Evrope o preprodaji organov na Kosovu med vojno v letih 1998-1999, a je odbor Parlamentarne skupščine SE to zavrnil.

V medvojno trgovino s človeškimi organi naj bi bil vpleten tudi Hashim Thaci
Marty je v svojem poročilu leta 2011 med drugim zapisal, da obstajajo "kredibilni, konvergentni znaki", da je klinika Medicus povezana z medvojno trgovino s človeškimi organi. V mrežo organiziranega kriminala in preprodaje organov naj bi bili vpleteni tudi visoki poveljniki Osvobodilne vojske Kosova (OVK), med njimi celo zdajšnji kosovski premier Hashim Thaci,

Dick Marty je v svojem poročilu zapisal tudi očitke, da naj bi organe jemali zapornikom, večinoma Srbom, ki so jih zajeli borci OVK-ja v Albaniji konec 90. let prejšnjega stoletja.

Tako Kosovo kot Albanija vse te očitke zavračata. Mednarodna preiskava, ki so jo sprožili na osnovi Martyjevega poročila, bo predvidoma zaključena leta 2014. Vodi jo ameriški tožilec Clint Williamson.

Obsodbe za nezakonite presaditve organov