Kot je že navada v ZDA, se je tudi po zadnjem pokolu povečala prodaja strelnega orožja, saj se ljubitelji orožja bojijo, da bi vlada sprejela ostrejši zakon o orožju. Foto: Reuters
Kot je že navada v ZDA, se je tudi po zadnjem pokolu povečala prodaja strelnega orožja, saj se ljubitelji orožja bojijo, da bi vlada sprejela ostrejši zakon o orožju. Foto: Reuters
Miselnost ameriških ljubiteljev orožja. Foto: Reuters
V pokolu v gejevskem nočnem klubu v Orlandu je bilo ubitih 49 ljudi. Foto: Reuters
Skoraj 15 ur je trajala demokratska obstrukcija, a rezultata očitno ni bilo. Foto: Reuters
V ZDA zaradi nasilja s strelnim orožjem vsak dan umre okoli 90 ljudi. Foto: Reuters

Skoraj 15 ur je trajala obstrukcija demokratov v senatu, ki so protestirali proti kongresni mlačnosti v zvezi s tem perečim vptašanjem, toda republikanci so jim dali vedeti, da v zvezi z ukrepi za nadzor nad orožjem niso pripravljeni na kompromise.

V četrtek je skupina demokratov, obdana s svojci žrtev strelskega nasilja, na čustveni novinarski konferenci napovedala vojno epidemiji, ki vsak dan pokonča 90 Američanov, in prisegla, da bo republikance stisnila v kot glede tega vprašanja. "Kako za božjo voljo lahko ameriški senat ignorira največji množični strelski pokol v zgodovini?" je vprašal Chris Murphy, senator iz Connecticuta na čelu obstrukcije, ki se je začela v sredo zjutraj in se končala šele v četrtek. "Moje noge so malce tresoče, a moje srce je močno," je dodal.

Murphy je skupaj z 39 kolegi zavzel govorniški oder med razpravo o nepovezanem proračunskem zakonu in republikancem, ki so se vrnili v senat prvič po pokolu v nočnem klubu v Orlandu konec tedna, v katerem je bilo ubitih 49 ljudi, ni pustil do besede. Pokol je Murphy vzel še posebej osebno, saj se je po pokolu na osnovni šoli Sandy Hook v rodnem Connecticutu leta 2012 postavil na čelo boja proti nasilju s strelskim orožjem.

Prepad med strankama
Demokratom je v četrtek uspelo zagotoviti glasove za dva predloga - prvi je splošno preverjanje kupcev orožja, z drugim pa bi prepovedali osumljenim teroristom na FBI-evem seznamu nakup strelnega orožja. Pobudi, ki se zdita sami po sebi razumljivi, a sta očitno za zagovornike pravice do orožja nerazumni. Republikanci, ki imajo večino v senatu, so bili namreč jasni, da bodo odgovorili s svojimi pobudami, kar pomeni, da bo vsako glasovanje ponovno razdeljeno glede na stranki in bo tako padlo.

Senat je glasoval o podobnih pobudah že decembra po pokolu v San Bernardinu, kjer je ameriški par, privrženec skrajnežev, postrelil 14 ljudi, še 21 jih je bilo ranjenih. Tudi takrat niti eno samo dopolnilo ni doseglo praga 60 glasov, zato je obstal.

Stranki se sicer strinjata, da osumljeni teroristi ne bi smeli imeti dostopa do orožja, a republikanci in Nacionalna orožarska zveza (NRA) hkrati trdijo, da so mnogi posamezniki "po krivici" uvrščeni na FBI-jev seznam. Republikanci zato predlagajo, da bi FBI posameznikom na tem seznamu za 72 ur zavlekla postopek nakupa orožja, v tem času pa bi morali sodniku dokazati, da so omenjene osebe upravičeno uvrstili pod nadzor. Demokratski senator Chuck Schumer ta predlog opisuje kot "volka v ovčji preobleki". "S tem se kažejo, kot da kaj delajo, ko pa v resnici ne počnejo prav nič. Zanje je to način, kako se pokloniti NRA-ju, ne da bi spremenili svet."

Slabi obeti za rešitev
Kljub slabim obetom za sprejetje konkretnih pobud se demokrati tolažijo, da je zgodovina na njihovi strani. In javnomnenjske ankete. Večina Američanov namreč podpira strožjo orožarsko zakonodajo, 90 odstotkov volivcev pa podpira strožje preverjanje kupcev. A očitno bo pot do kakršne koli zaostritve še dolga. Tudi zato, ker še demokrati ne verjamejo zares v spremembe. Spletni portal Politico namreč razkriva ozadje sestanka demokratskih vodij v sredo. Kongresnik David Cicilline je na njem na pobudo tako Obame kot Hillary Clinton svoje kolege pozval, naj ostreje pritisnejo za sprejetje ukrepa, ki bi morda lahko preprečil pokol v Orlandu - prepoved jurišnega orožja.

A Nancy Pelosi, vodja demokratov v senatu, je Cicillinovo pobudo zatrla v kali, češ naj se demokrati raje osredotočijo na pobudo, da bi imeli teroristični osumljenci prepoved nakupa orožja. "Ta ukrep za demokrate ni problematičen, pa še lažje ga je razložiti in upravičiti javnosti," je dejala. "Ne, da ne bi bili dovolj močni za ta boj. Gre za to, da želimo ta boj dobiti. Kar skušamo doseči - in pozabite na politiko -, je, da rešimo življenja. Kar skušamo narediti, je, da povemo, da se republikanci nočejo niti pogovarjati o nečem, kar Američani prepričljivo podpirajo."

Clintonova za prepoved jurišnega orožja
Najvidnejši protiorožarski aktivisti v ZDA se s strategijo Pelosijeve strinjajo in dajejo prednost ukrepom z veliko podporo javnosti, kot je korenitejše preverjanje kupcev, kot pa da bi skušali državljanom odvzeti najbolj priljubljeno ameriško orožje.

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je na tem področju strožja in bolj pomaknjena v levo kot pri nekaterih drugih vprašanjih. Clintonova vseskozi zagovarja prepoved jurišnega orožja, po pokolu v Orlandu pa je k strožjim ukrepom pozval tudi njen soprog, nekdanji predsednik Bill Clinton.

"Precej jasno je, da če streljaš veliko streliva v kratkem času z orožjem, narejenim za ubijanje, bo umrlo več ljudi, kot pa če imaš na voljo le navadno pištolo. Če bi imel napadalec v tistem nočnem klubu le pištolo, mislim, da nihče ne verjame, da bi lahko ubil 49 ljudi," je dejal Clinton v torek. V Clintonovem prvem mandatu sta bila sicer sprejeta dva najstrožja protiorožarska ukrepa v novejši zgodovini - t. i. Bradyjev zakon in začasna prepoved jurišnega orožja.