Muslimanke iz Tunizije se po novem lahko poročijo tudi z nemuslimani. Foto: Reuters
Muslimanke iz Tunizije se po novem lahko poročijo tudi z nemuslimani. Foto: Reuters
Beji Caid Essebsi
Tunizijski predsednik Essebsi je pred mesecem predlagal ukinitev spornega zakona. Foto: Reuters

"Čestitke Tunizijkam za pridobitev pravice do svobodne izbire partnerja," je na Facebooku zapisala tiskovna predstavnica predsednikovega urada Saida Garrach.

Tunizijski minister za pravosodje Ghazi Jeribi je podpisal ukrep, ki ukinja zakon iz leta 1973, poroča italijanska tiskovna agencija ANSA. Odpravo zakona je prejšnji mesec predlagal tunizijski predsednik Bedži Kaid Al Sebsi.

Zakon iz leta 1973 je bil v nasprotju s členoma 201 in 41 tunizijske ustave, je sporočilo pravosodno ministrstvo.

Muftijev urad je podprl vladno odločitev, medtem ko je najvišja avtoriteta sunitskega islama v državi Al Azhar izrazil nasprotovanje ukinitvi zakona.

Predtem nujna spreobrnitev
Nemuslimani, ki so se želeli poročiti z muslimanko, so se do zdaj morali spreobrniti v islam pred državnim muftijem in nato oblastem predložiti potrdilo o tem.

Kristjanke in judinje so se lahko tudi pred tem poročile z muslimanskimi moškimi.

Organizacije za človekove pravice so se že dalj časa zavzemale za odpravo prepovedi, saj ta spodkopava temeljno človekovo pravico do izbire partnerja.

Ženske še vedno dedujejo pol manj
Tunizija med arabskimi državami velja za bolj napredno na področju pravic žensk, vendar pa diskriminacija ostaja predvsem pri dedovanju, za katero Koran predvideva, da ženske deduje polovico manj kot moški dediči, še poroča ANSA.