Tunizijci so na ulicah zahtevali, naj nova vlada prekine vse povezave z Ben Alijevo stranko. Foto: EPA
Tunizijci so na ulicah zahtevali, naj nova vlada prekine vse povezave z Ben Alijevo stranko. Foto: EPA

Oblasti so v sredo uvedle preiskavo proti nekdanjemu predsedniku in njegovih družini zaradi domnevnega plenjenja državnega premoženja. Obtožbe obsegajo nezakonito prisvajanje premoženja in prenos denarja, preiskava pa je usmerjena proti Ben Aliju, njegovi soprogi Leili Trabelsi, njenim bratom in sinovom ter njihovim otrokom.

Novico o aretaciji je sporočila tunizijska državna televizija, ki je predvajala tudi posnetke dragocenih ur, nakita in kreditnih kartic, ki so jih policisti zasegli v hišah članov Ben Alijeve družine.

Ministri izstopili iz Ben Alijeve stranke
Začasni tunizijski predsednik Fuad Mebaza je medtem objavil popolno prekinitev vseh vezi s preteklostjo in obljubil, da bo imela nova tunizijska država neodvisni sodni sistem in da bo spoštovala svobodo medijev. Nova vlada narodne enotnosti pod vodstvom premierja Mohameda Ganučija je ob tem obljubila tudi, da bo iz zapora izpustila vse politične zapornike.

Kot potrditev vseh danih obljub so vsi ministri nove vlade narodne enotnosti, ki so bili člani stranke Demokratsko združenje za ustavo (RCD) nekdanjega predsednika Ben Alija, iz stranke izstopili. Iz stranke RCD sta že v torek izstopila začasni predsednik Mebaza in začasni premier Ganuči.

Javnost ostro nad ministre, povezane z Ben Alijem
Tunizijska javnost in del opozicije ostro nasprotujeta sodelovanju osmih članov nekdanjega Ben Alijevega kabineta v začasni vladi, kjer so zasedli ključna mesta - notranje, obrambno, zunanje in finančno ministrstvo. Ben Ali, ki je prejšnji petek pobegnil v Savdsko Arabijo, je Tunizijo vodil kar 23 let.

Na ulicah Tunisa so se tudi danes zbrali številni protestniki, ki zahtevajo, naj vsi ministri, ki so bili povezani z nekdanjim predsednikom Ben Alijem, odstopijo. Protestniki so se zbrali pred sedežem stranke RDC, tunizijske varnostne sile pa so jih skušale razgnati z opozorilnimi streli v zrak, a za zdaj brez uspehov.

Začasna vlada naj bi zasedala danes
Začasna vlada narodne enotnosti, ki jo je premier Ganuči predstavil v ponedeljek, a so jo že naslednji dan zaradi sodelovanja ministrov Ben Alijeve stranke zapustili štirje ministri, naj bi se danes sešla na prvi seji, na kateri naj bi razpravljali o splošni amnestiji in o tem, kako prekiniti povezave z nekdanjim režimom.