Turški predsednik se zavzema za ostro politiko do Kurdov. Foto: Reuters
Turški predsednik se zavzema za ostro politiko do Kurdov. Foto: Reuters
V zadnjih mesecih je Turčijo pretresel niz napadov. Foto: Reuters
Poškodovano okno v bližini sredinega napada v Ankari. Foto: Reuters

Svobodni sokoli Kurdistana (TAK) so napovedali nadaljevanje napadov, saj turški predsednik po njihovem mnenju manipulira s svetovnimi velesilami proti kurdskemu ljudstvu. Napad v Ankari je bilo maščevanje za razmere v kurdskem mestu Cizre na jugovzhodu Turčije. Napad je izvedel 26-letnik iz mesta Van na vzhodu Turčije.

Avtomobil bombo je v sredo razneslo ob vojaških avtobusih na križišču v središču turške prestolnice. Turška vlada je za napad obtožila prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK) in milico sirskih Kurdov (YPG), kar so oboji takoj zanikali.

TAK je nastal leta 2004 iz odpadnikov PKK, ki so ga označili za preveč humanega. V nasprotju s PKK-jem, ki se zavzema za avtonomijo Kurdov, je cilj TAK-a samostojni Kurdistan. Nazadnje je TAK prevzel odgovornost za granatni napad na letališče v Carigradu decembra lani, ko je bil ubit en človek.

Napeto med Turčijo in ZDA
Napad v sredo v Ankari je še zaostril napetosti med Turčijo in ZDA. Turški zunanji minister Mevlüt Çavuşoğlu je obtožil ZDA, da dajejo nasprotujoče si izjave glede YPG-ja in da je uporaba takih skupin v boju proti IS-ju "znak šibkosti". Çavuşoğlu misli, da bi moral Washington nepreklicno pretrgati vezi s kurdskimi uporniki.

"Zatekanje k terorističnim skupinam, kot je YPG, v boju proti Daešu (IS) v Siriji je predvsem znak šibkosti. Vsi morajo nehati delati to napako. Še posebej naše zaveznice ZDA morajo to takoj končati." Da naj Washington prekine vezi z uporniki, sta pozvala tako predsednik Erdogan kot tudi premier Ahmet Davutoğlu.

"Moj prijatelj Kerry je dejal, da YPG-ju ne gre zaupati," je še dodal Cavusoglu. "Ko poslušate izjave, ki prihajajo iz Amerike, nasprotujoče si in zmedene izjave, ki še kar prihajajo ... Veselilo nas je, da je John Kerry včeraj dejal, da se je njegov pogled na YPG delno spremenil."

"Turčija ni naš sovražnik"
Turčija je do zdaj trdila, da je za eksplozijo avtomobila bombe v Ankari odgovoren YPG v navezi s člani PKK-ja. Tako PKK kot YPG sta ostro zanikala vsakršno vpletenost v napad.

ZDA turških obtožb niso niti potrdile niti ovrgle, je pa predstavnik State Departmenta John Kirby Turčijo pozval, naj preneha obstreljevati položaje YPG-ja. Turčija pravi, da zračne napade na YPG izvaja v odgovor na sovražni ogenj, ki prihaja od Kurdov čez mejo na turško ozemlje, kar vodja YPG-ja Saleh Muslim prav tako zanika. "Zagotavljam vam, da YPG ni izstrelil niti ene krogle v Turčijo ... YPG Turčije nima za sovražnika," je zatrdil.

Za Washington je YPG dragocen zaveznik v boju proti IS-ju, ameriška podpora kurdskim milicam pa je močno zaostrila odnos s Turčijo.

Poskusi usklajevanja ZDA in Rusije
Medtem pa se v Siriji skušajo, kolikor je le mogoče, uskladiti Američani in Rusi, ki so sedli za skupno mizo v Ženevi še pred današnjim srečanjem ZN-a.

Kot je povedal poveljnik ameriških zračnih sil na Bližnjem vzhodu general Charlie Brown, so zaprosili Ruse, naj ne mečejo bomb po določenih območjih severnega dela Sirije, ker so tam pripadniki ameriških posebnih enot, ki urijo borce proti IS-ju. Brown je dodal, da so Rusi podobno prosili tudi ZDA.

Tiskovni predstavnik Pentagona Peter Cook je dogovor potrdil in dodal, da se ga do zdaj spoštuje. ZDA skupaj z zavezniki bombardirajo cilje IS-ja v Iraku in Siriji že od avgusta 2014. Septembra lani so prišli Rusi, ki pravijo, da prav tako napadajo cilje IS-ja, čeprav menda njihove bombe padajo večinoma na pripadnike opozicije predsednika Bašarja Al Asada.

Čeprav obe strani trdita, da bombardirata IS, se njuna letala še niso srečala. Američani od Rusov pričakujejo, da ne mečejo bomb na tla, kjer so pripadniki posebnih enot ZDA. V zameno Američani ne bombardirajo letališč v Siriji, ki jih uporabljajo Rusi in niso v rokah upornikov ali IS-ja.