Prevoz kemičnega orožja po morju bodo varovale norveške in danske fregate. Foto: EPA
Prevoz kemičnega orožja po morju bodo varovale norveške in danske fregate. Foto: EPA

Generalni direktor OPCW-ja Ahmet Üzümcü je ob predstavitvi načrta uničenja sirskega kemičnega orožja v Kairu opozoril, da bi lahko pri predvidenih datumih nastale določene zamude.

Načrt predvideva sodelovanje več držav pri uničenju okoli 1.300 ton sirskih bojnih strupov. Rusija bo zagotovila blindirane tovornjake, s katerimi bodo kemično orožje najprej prepeljali v pristanišče Latakija ob Sredozemskem morju. Moskva bo pomagala tudi s plovili in mornarji, ki bodo varovali operacijo natovarjanja tovora v Latakiji in v sirskih ozemeljskih vodah.

ZDA bodo zagotovile posebno ladjo, na kateri bodo v mednarodnih vodah uničili najnevarnejše orožje. Poleg tega bodo prispevali še dekontaminacijsko in satelitsko opremo ter 3.000 zabojnikov za prevoz bojnih strupov. Američani bodo poskrbeli tudi za natovarjanje in prevoz.

Kitajska bo prispevala kamere za nadzor prevoza orožja do Latakije, ki ga bo sicer izpeljal sirski režim. Kitajci bodo zagotovili še deset reševalnih vozil.

Spopadi ovirajo prevoz
V Latakiji bodo na danske in norveške ladje najprej naložili najnevarnejše orožje, ki ga bodo v spremstvu norveških in danskih fregat prepeljali do enega izmed italijanskih pristanišč, kjer ga bodo pretovorili na ameriško ladjo za uničenje.

Skandinavske ladje se bodo nato vrnile v Latakijo in naložile še preostalo kemično orožje, ki ga bodo uničili v komercialnih obratih zunaj Sirije.

Zamude pri uničenju orožja bi lahko nastale zaradi spopadov na območju Kalamuna, saj je zaradi njih ogrožena cestna povezava severno od Damaska med Homsom in Latakijo.

Po besedah Üzümcüja je v skladu za uničenje sirskega kemičnega orožja trenutno 9,8 milijona evrov, Japonska pa je obljubila, da bo vanj prispevala še 15 milijonov dolarjev.