Vojska je po razglasitvi konca iskanja prizorišče nesreče predala krajevnim oblastem, ki bodo počistile ruševine. Foto: EPA
Vojska je po razglasitvi konca iskanja prizorišče nesreče predala krajevnim oblastem, ki bodo počistile ruševine. Foto: EPA
Žalujoči
Na kraj katastrofe še prihajajo množice žalujočih sorodnikov. Foto: EPA

V osemnadstropni stavbi Rana Plaza v predmestju bangladeške prestolnice je bilo med nesrečo, ki se je zgodila 24. aprila, več kot 3.000 tekstilnih delavcev. V kompleksu so izdelovali oblačila za zahodne tekstilne znamke.

Uradniki, ki nadzorujejo reševalno akcijo, so sporočili, da so iz ruševin rešili skupaj 2.438 ljudi. Nazadnje so v petek rešili 18-letno tekstilno delavko, potem ko je pod ruševinami preživela 17 dni. Po navedbah zdravnikov okreva in je zunaj smrtne nevarnosti. Preživela je s pitjem deževnice, jedla pa je ostanke hrane. Na vrhuncu iskanja so vsak dan našli okoli sto trupel.

Medtem na kraj katastrofe še vedno prihaja množica ljudi, ki žalujejo, nekateri od njih pa še vedno upajo na dobre novice glede svojcev. Identifikacija številnih žrtev namreč še vedno poteka. Gre za eno največjih industrijskih katastrof na svetu.

Se bo izkoriščanim delavcem zvišala plača?
Zaradi strahu, da bi zahodne tekstilne znamke zmanjšale naročila ali celo prekinile sodelovanje z bangladeškimi podjetji, je vlada prejšnji teden oznanila sestavo komisije, ki bi pregledala več tisoč tekstilnih tovarn in iskala morebitne varnostne napake.

Poleg tega bo komisija preučila možnost dviga minimalne plače za več milijonov delavcev v tekstilni industriji. Povprečni bangladeški tekstilni delavec na mesec zasluži manj kot 40 ameriških dolarjev, kar je tudi papež Frančišek označil za suženjsko delo. Minimalno plačo so tekstilnim delavcev nazadnje zvišali novembra leta 2010, in to za 80 odstotkov.