Steinberg je posebej pohvalil prizadevanja Pahorja za rešitev mejnega vprašanja s Hrvaško. Foto: EPA
Steinberg je posebej pohvalil prizadevanja Pahorja za rešitev mejnega vprašanja s Hrvaško. Foto: EPA

Namestnik ameriške državne sekretarke Hillary Clinton ocenjuje, da bodo imele ob uspehu referenduma koristi tako Slovenija in Hrvaška kot celotna regija. "Optimist sem in menim, da se moramo osredotočiti na pozitiven izid referenduma," odgovarja na vprašanje o posledicah morebitne zavrnitve arbitražnega sporazuma na nedeljskem referendumu.

"Slovenija je sprejela svojo vlogo v regiji"
Slovenija in Hrvaška sta dosegli dogovor o načinu urejanja meje, ker sta spoznali, da bosta obe imeli koristi od sporazuma, poudarja Steinberg in posebej pozdravlja prizadevanja slovenskega premierja Boruta Pahorja in zunanjega ministra Samuela Žbogarja tako pri sprejetju dogovora s Hrvaško kot pri sprožitvi procesa Brdo. "To so močni znaki, da je Slovenija sprejela svojo vlogo v regiji," meni.

Slovenija pomaga državam v soseščini
Steinberg je "opogumljen s slovenskimi potezami v regiji" in poudarja, da se Slovenija z balkanske območja z vstopom v Nato in EU ni umaknila, temveč je vedno pomagala državam v soseščini. Slovenijo je treba pohvaliti zaradi močnega občutka zavezanosti in interesa za balkanske sosede, dodaja.

Sicer pa namestnik Clintonove meni, da Slovenija, Hrvaška in Srbija ne tekmujejo za vodilno vlogo v regiji, temveč med sabo sodelujejo. "To sta pokazala slovenska vlada in novo vodstvo na Hrvaškem, ki skušata graditi mostove, tudi s Srbijo. Tudi srbski predsednik Boris Tadić poskuša ustvariti partnerstvo v regiji," dodaja.

ZDA stojijo trdno ob strani Hrvaški
ZDA odločno podpirajo vstop Hrvaške v EU in cenijo prizadevanja Zagreba pri izpolnjevanju zahtev haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, je Steinberg ponovil izjavo ameriškega podpredsednika Joeja Bidna, ki je konec maja na pogovorih v Washingtonu gostil hrvaško premierko Jadranko Kosor. Zagreb mora nadaljevati prizadevanja za izpolnitev preostalih zahtev glavnega haaškega tožilca Sergea Brammertza, opozarja Steinberg. ZDA sicer menijo, da Hrvaška sodeluje s haaškim sodiščem.