Picula je bil zunanji minister med letoma 2000 in 2003 - pod Račanovo vlado. Foto: EPA
Picula je bil zunanji minister med letoma 2000 in 2003 - pod Račanovo vlado. Foto: EPA
Arbitražni sporazum
Picula je optimističen, da bo referendum o arbitražnem sporazumu uspel. Foto: MMC RTV SLO

"V hudi zmoti je tisti, ki misli, da bo imela vpliv na proces odločanja arbitrov," je poslanec hrvaške opozicijske stranke SDP dejal v pogovoru v ljubljanski mestni hiši. Dodal je, da je izjava "taktične narave" in da nima pravne vrednosti, saj naj bi želela hrvaška premierka Jadranka Kosor z njo zadovoljiti del hrvaške javnosti.

Na Hrvaškem ne želijo oživiti sporazuma Drnovšek-Račan
Možnost, da bi ob morebitnem padcu arbitražnega sporazuma na nedeljskem referendumu Hrvaška podprla sporazum o meji Drnovšek-Račan iz leta 2001, ki ga je kot alternativo arbitražnemu sporazumu pred kratkim navedel predsednik SDS-a Janez Janša, je Picula označil kot "povsem nerealno". Nekdanji prvi mož hrvaške diplomacije ne verjame, da bi kdo na Hrvaškem ob morebitnem neuspehu slovenskega referenduma "želel oživiti sporazum Drnovšek-Račan", zato upa, da bo sporazum na nedeljskem referendumu potrjen.

Predsednik SDS-a Janez Janša je v soočenju na Radiu Slovenija v Studiu ob 17. s premierjem Borutom Pahorjem napovedal, da tudi če bo arbitražni sporazum v nedeljo potrjen, ne bo podprl vstopa Hrvaške v EU, dokler ne bo znana meja.


Premier Borut Pahor pa je dejal, da bi Slovenija, če bi doživela nerazumevanje mednarodne skupnosti, znova blokirala hrvaško približevanje Evropski uniji.

Arbitražni sporazum je "na sledi ambicije, da se uredijo odnosi med državama", meni Picula, sporazum Drnovšek-Račan pa "pripada obdobju, ko sta dva protagonista želela urediti odnose med državama, vendar ni več ne njiju niti okoliščin, v katerih je nastal".

Račan sogovornika našel v Drnovšku
Sporazum Drnovšek-Račan v hrvaškem saboru ni bil potrjen, ker je bila takrat Račanova "strategija upravičena, izvedba pa vprašljiva", meni Picula, ki se spominja, da je Račan želel odprta vprašanja s Slovenijo rešiti v paketu - ob mejnem še vprašanje jedrske elektrarne Krško, nasledstva in dolga nekdanje Ljubljanske banke.

Pokojni Ivica Račan je, ko je bila Hrvaška mednarodno izolirana in razdeljena, sogovornika za rešitev odprtih vprašanj s Slovenijo našel v takratnem slovenskem premierju Janezu Drnovšku. Zapletlo se je na Hrvaškem, ko je hotel Račan dobiti podporo za sporazum v parlamentu, se spominja Picula.

Arbitražni sporazum zdaj na Hrvaškem podpirajo, zatrjuje in meni, da je Kosorjeva prepoznala dobre okoliščine in privolila v pogovore o meji.

Za kompromis je potrebna moč
Picula upa v uspešen nedeljski referendum v Sloveniji in je optimist. Verjame, da bo sporazum prispeval k boljšemu razumevanju med narodoma, in ga podpira, ker je "v 15 letih videl, kako je z dobrimi nameni tlakovana pot v pekel". Gre za kompromis in za njegovo dosego je bila potrebna moč, je poudaril Picula.