Zaslišanju Lazarevića so sledile aretacije v vrhu srbske policije. Foto: EPA
Zaslišanju Lazarevića so sledile aretacije v vrhu srbske policije. Foto: EPA

Branka Lazarevića, ki je trenutno odpravnik poslov na srbskem veleposlaništvu v Atenah, v času, ko je bil premier Ivica Dačić notranji minister, pa je bil vodja njegovega kabineta, so zasliševali dva dni, v sredo in četrtek, nato pa so ga izpustili na prostost. So mu pa odvzeli potni list ter mu prepovedali stike in komunikacijo z osumljenci v preiskavi o domnevnih povezavah srbskih politikov s kriminalnimi združbami.

Srbski mediji poročajo, da na tožilstvu niso hoteli ne potrditi ne zanikati informacije, da naj bi bil pod preiskavo tudi premier Dačić osebno. "Neuradno pa nam je več virov potrdilo, da naj bi bil med osumljenimi tudi on," je na svoji spletni strani objavil Kurir.

Kaj je povedal Lazarović?
Direktor srbske policije Milorad Veljović je v četrtek odredil aretacije nekaterih funkcionarjev uprave kriminalistične policije, ki jo vodi Rodoljub Milović. Priprti so osumljeni, da so posredovali informacije članom narkokartela Darka Šarića. Milović je za srbski Blic potrdil, da je dobil od Veljovića nalogo, da razišče nezakonite dejavnosti svojih funkcionarjev, ni pa želel potrditi, da naj bi šlo v tem primeru tudi za neposreden spopad z direktorjem policije.

Kurir je poročal še, da naj bi po Lazarevićevem zaslišanju sledila resna čistka v upravi kriminalistične policije. V članku se sklicujejo na neimenovane vire, ki trdijo celo, da je Lazarević povedal, da je srbska narkomafija celo postavljala načelnike posameznih policijskih uprav v Beogradu in kontrolirala številne ljudi v vrhu policije.

Dačić povezan z Radulovićem?
Srbski mediji Lazarevića že več mesecev povezujejo z osumljenci iz kriminalne združbe pobeglega Šarića, med drugim z Rodoljubom Radulovićem, ki je obtožen tihotapljenja kokaina. Radulovića povezujejo tudi z Dačićem, ki je decembra lani priznal, da ga pozna, zanikal pa, da bi vedel, s katerimi posli vse se je ukvarjal ta srbski poslovnež. Zatrdil je tudi, da je Radulović "škodoval njemu samemu in njegovi družini".