Borisov po oddaji volilnega lističa. Foto: Reuters
Borisov po oddaji volilnega lističa. Foto: Reuters
Kornelija Ninova
Socialisti, ki jih vodi Kornelija Ninova, Borisova obtožujejo korupcije. Foto: Reuters

V parlament naj bi se uspelo uvrstiti še trem strankam, med njimi nacionalistom in stranki turške manjšine. Za 240 sedežev v enodomni narodni skupščini se je ob obeh vodilnih strankah sicer potegovalo še 20 strank in koalicij.

Prozahodno usmerjeni Borisov je med predvolilno kampanjo dejal, da bo Bolgarijo še tesneje povezal z Evropsko unijo, v katero je vstopila pred desetimi leti. Nekdanji telesni stražar, gasilec in župan Sofije, na katerega letijo očitki o korupciji in povezavah z organiziranim kriminalom, je obljubil hitrejši razvoj, če bo osvojil še tretji mandat.

Socialisti bolj naklonjeni Rusiji
Vodja socialistov Kornelija Ninova, ki je bolj naklonjena Rusiji, pa je napovedovala, da bo uporabila pravico veta, če bo EU uvedel dodatne sankcije proti Moskvi. Po njenem mnenju sankcije škodijo bolgarskemu gospodarstvu.

Predčasne volitve je sicer sprožil odstop Borisova po porazu kandidatke vladajoče stranke na predsedniških volitvah Cecke Cačeve proti nekdanjemu poveljniku letalskih sil Rumenu Radevu, ki so ga podprli socialisti.

Bolgarija bo prvo polovico prihodnjega leta predsedovala EU-ju in volitve so podrobno spremljali tudi v Bruslju - prav zaradi tega, ker je ključna razlika med največjima strankama tudi v odnosu do EU-ja in Rusije.

V Bolgariji preštevajo glasove
V Bolgariji preštevajo glasove