Protestniki hočejo vedeti, ali je Chavez sploh še sposoben voditi državo. Foto: EPA
Protestniki hočejo vedeti, ali je Chavez sploh še sposoben voditi državo. Foto: EPA

Chavez se je vrnil v Venezuelo prejšnji mesec po zdravljenju zaradi raka na Kubi, a se od takrat ni pojavil v javnosti. Državo naj bi vodil kar iz bolnišnične postelje, a tudi od predstavnikov oblasti prihajajo različna sporočila glede njegovega zravstvenega stanja.
Čeprav diha s pomočjo cevke in ne more govoriti, komunicira s pisanjem, pravijo predstavniki oblasti.

Podpredsednik Nicolas Maduro je v soboto dejal, da Chavez še vedno prestaja kemoterapijo, v četrtek pa, da se bojuje za življenje.

Protestniki so dejali, da "pohod za resnico" ni bil uperjen proti Chavezu. Nosili so transparente z napisi "Dajte nam resnico" in "Ne kubanskemu vplivu". Pohod je sicer skrbno spremljala narodna garda.

"Vse, kar želimo vedeti, je resnično stanje našega predsednika. Je sposoben za vladanje? On ni kdor koli, pravico imamo vedeti, kaj se dogaja," je dejal eden od protestnikov.

Svoj shod pa so imeli tudi Chavezovi podporniki. "Zavračamo to malo skupino mladih, ki na žalost zahtevajo, da se predsednik prikaže," je dejala ena predsednikova podpornica.

Chavez je predsednik Venezuele že 14 let. Imel naj bi raka v predelu medenice, vendar podrobnosti niso razkrite. Junija 2011 je povedal, da ima raka, od takrat pa je prestal štiri operacije, pa tudi kemoterapijo in terapijo z obsevanjem.

Chavez je bil na mesto predsednika zopet izvoljen oktobra lani. 10. januarja letos bi moral priseči kot predsednik, vendar je vrhovno sodišče zaradi njegove bolezni dovolilo preložitev prisege.