O'Malley je šele tretji demokrat, ki je napovedal svoj boj za demokratsko predsedniško nominacijo. Foto: Reuters
O'Malley je šele tretji demokrat, ki je napovedal svoj boj za demokratsko predsedniško nominacijo. Foto: Reuters

"Ne moremo ponovno zgraditi ameriških sanj, če bomo zadovoljevali glasove privilegiranih in močnih," je povedal O'Malley, ki nagovarja predvsem liberalno krilo demokratske stranke. Svojo odločitev, da se bo potegoval za nominacijo, je sporočil v parku v Baltimoru, kjer je začel svojo politično kariero, najprej kot mestni svetnik, nato pa je postal župan mesta.

"Posebni interesi premožnih in močnih so ustvarili gospodarstvo, ki večino ljudi pušča zadaj," je povedal O'Malley in velike banke obtožil, da so same zakrivile finančno krizo leta 2008. Še posebej je napadel banko Goldman Sachs in dejal, da je izvršni direktor omenjene banke Lloyd Blankfein rekel, da mu bo po volitvah prihodnje leto dobro tako pod Hillary Clinton kot pod Jebom Bushem. "Imam novico za vas, izsiljevalci z Wall Streeta, predsednikov mandat ni krona, ki bi si jo podajali dve kraljevi družini," je dejal O'Malley, ki bo zdaj najprej obiskal Iowo in New Hampshire, zvezni državi, ki prvi oddata svoje glasove v tekmi za nominacijo.

Od župana do liberalnega guvernerja
52-letni O'Malley se je rodil v Washingtonu, odraščal pa je tam in v Marylandu, kjer živi še danes. Po županovanju je O'Malley postal guverner Marylanda, kjer se je obdržal dva mandata. V tem času je sprejel zakon, ki je minimalno plačo dvignil na deset dolarjev na uro, ukinil je smrtno kazen, legaliziral poroke istospolnih partnerjev in zagotovil štipendije za priseljence, ki so se šolali na javnih univerzah. Z vsemi temi potezami je postal priljubljen med liberalci.

O'Malley je šele tretji predstavnik demokratske stranke, ki se je odločil podati v tekmo za predsedniško nominacijo. Pred njim sta to storila nekdanja prva dama in nekdanja ministrica za zunanje zadeve Hillary Clinton, ki velja za favoritko, in senator iz Vermonta Bernie Sanders.

V bitki za zdaj osem republikancev
Na republikanski strani je konkurenca večja. Svoje kandidature sicer še ni napovedal največji favorit, nekdanji guverner Floride in brat nekdanjega predsednika Georgea Busha, Jeb Bush, so pa jo napovedali teksaški senator Ted Cruz, nekdanja direktorica Hewlett-Packarda Carly Fiorina, nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee, nekdanji guverner New Yorka George Pataki, zdravnik Ben Carson, senator iz Kentuckyja Rand Paul, senator iz Floride Marco Rubio ter nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum.