Združeni narodi so poročali, da je bilo v enem letu v DR Kongu posiljenih 16.000 žensk in deklet, a je tokratna številka precej višja. Foto: EPA
Združeni narodi so poročali, da je bilo v enem letu v DR Kongu posiljenih 16.000 žensk in deklet, a je tokratna številka precej višja. Foto: EPA

Grozljive številke so plod raziskave ameriških strokovnjakov, ki so svoje ugotovitve objavili v mesečniku American Journal of Public Health. Raziskava je tako pokazala, da je spolno nasilje nad ženskami v Kongu kar 26-krat pogostejše, kot so pokazali dosedanji izsledki Združenih narodov, saj je bilo v 12-mesečnem obdobju med letoma 2006 in 2007 posiljenih več kot 400.000 žensk in deklet, starih med 15 in 49 let.

Po vsej verjetnosti je posilstev še več
"Naši izsledki potrjujejo, da prejšnje ocene posilstev in spolnega nasilja resno podcenjujejo resnično razširjenost spolnega nasilja v DR Kongo," je povedala vodilna avtorica študije Amber Peterman, in dodala, da celo nove številke zelo verjetno niso točne.

Ženske namreč nasilja zaradi stigme, sramu in nekaznovanosti pogosto ne prijavijo, poleg tega pa študija ni zajela spolnega nasilja nad dekleti, mlajšimi od 15 let, in ženskami, starejšimi od 49 let, ne vključuje pa tudi spolnega nasilja nad moškimi in dečki.

Spolno nasilje se je podvojilo
Študija dodaja še, da organizacija Human Rights Watch (HRW) poroča, da se je spolno nasilje leta 2009 v primerjavi z letom poprej podvojilo. "Če je ta ocena pravilna, je trenutna razširjenost tovrstnega nasilja najverjetneje še višja od naših ocen," so zapisali v študiji, kjer so dodali tudi, da je spolno nasilje ena ključnih značilnosti spopadov v DR Kongu.

Raziskovalci so podatke za svojo študijo uporabili iz vladne zdravstvene raziskave iz leta 2007, ob tem pa so uporabili tudi poročila policije in zdravstvenih centrov. Največ posilstev se je zgodilo na vzhodu države v pokrajini Severni Kivu, kjer so najmanj enkrat posilili 67 na 1.000 žensk, o številnih posilstvih pa poročajo tudi iz drugih delov države.

"Ena največjih človeških kriz našega časa"
V komentarju na objavljene podatke je vodja programa humanitarne pobude znotraj univerze Harvarda Michael VanRooyen dejal, da se je "posilstvo v DR Kongo v ozračju nekaznovanosti razširilo kot rak in je postalo ena izmed največjih človeških kriz našega časa".

V spodnji galeriji podobe posiljenih žensk.