Takole so julija v ZDA pozdravili zgodovinski jedrski dogovor z Iranom. Foto: Reuters
Takole so julija v ZDA pozdravili zgodovinski jedrski dogovor z Iranom. Foto: Reuters
Dopisnik Washington Posta Jason Rezaian s svojo iransko ženo Jeganeh Salehi, ki dela za emiratski časopis National. Foto: EPA

Iz Irana so sporočili, da so četverico zamenjali za sedem Irancev (od tega šest z dvojnim ameriškim državljanstvom), ki so bili v ZDA zaprti zaradi kršitev sankcij. Ob tem so v ZDA še 14 Irancev oprostili obtožb.

Navedbe je potrdil tudi Washington, State Department pa je še sporočil, da je četverica izpuščena, ni pa še zapustila Irana.

"Po odobritvi vrhovnega nacionalnega varnostnega sveta in zaradi splošnih interesov Irana smo danes v sklopu dogovora o izmenjavi zapornikov izpustili štiri iranske zapornike z dvojnim državljanstvom," so sporočili iz urada tožilstva v Teheranu.

Poleg Rezaiana so izpustili še nekdanjega marinca Amirja Hekmatija, pastorja Saeeda Abedinija, ki naj bi v Iranu ustanavljal skrivne krščanske cerkve, ter Siamaka Namazija, poslovneža in sina politika iz iranskega šahovskega obdobja. Še vedno pa ni znano, kaj se je zgodilo z Robertom Levinsonom, nekdanjim agentom FBI-ja, ki je izginil v Iranu leta 2007 med neodobreno obveščevalno misijo za Cio.

Novica o izpustitvi je prišla po tem, ko je iranski zunanji minister Javad Zarif napovedal, da bodo mednarodne sankcije proti Iranu dvignjene še danes. Zarif je trenutno na Dunaju, kjer se z ameriškim zunanjim sekretarjem Johnom Kerryjem pogovarja o iranskem jedrskem sporazumu.

Mešani občutki glede dogovora
Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA) je kasneje tudi uradno potrdila, da se Iran v skladu z julijskim dogovorom drži svojih zavez in ne razvija jedrskega orožja pod krinko civilnega jedrskega programa. V zameno bodo zdaj odmrznili za več milijard dolarjev iranskih sredstev v tujini, ponovno se bo tudi lahko na mednarodnih trgih trgovalo z iransko nafto.

Številni iranski časopisi sprostitev sankcij pozdravljajo in se veselijo "dobrih dni", ki se obetajo iranskemu gospodarstvu, medtem ko konservativnejši mediji obžalujejo omejitve, ki jih postavlja dogovor državnemu jedrskemu programu, in izpostavljajo, da dogovor ne bo prav nič zmanjšal ameriške "protiiranske propagande".

Številni se tudi bojijo, da bodo Savdska Arabija in ameriški republikanci skušali sabotirati dogovor, poroča BBC.