Vodo, s katero hladijo poškodvane reaktorje, hranijo v rezervoarjih ob nukelarki. Foto: EPA
Vodo, s katero hladijo poškodvane reaktorje, hranijo v rezervoarjih ob nukelarki. Foto: EPA

To je v manj kot dveh mesecih že drugo odkritje uhajanja radioaktivne vode iz jedrske elektrarne Fukušima, ki je bila močno poškodovana v potresu in cunamiju marca leta 2011.

Operater jedrske elektrarne Tepco je sporočil, da se je razlilo 430 litrov vode z radioaktivnostjo do 580.000 bekerelov na liter. Razlitje je posledica tajfuna, zaradi katerega je pred kratkim na tem območju padla velika količina padavin. V družbi so še pojasnili, da obstaja možnost izteka vode v morje prek bližnjega jarka.

V rezervoarju je voda, ki so jo že filtrirali z namenom odstraniti radioaktivni cezij, a še vedno vsebuje stroncij. Gre za radioaktiven element, ki se nabira v kosteh in lahko ob zaužitju povzroči raka.

Jasnega načrta ni
Radioaktivna voda v Fukušimi že dolgo dela preglavice Tepcu in za hlajenje poškodovanih reaktorjev so porabili že na tisoče ton vode. Še vedno pa družba ni razkrila jasnega načrta za odstranitev ogromnih količin kontaminirane vode, ki jo hranijo v več sto rezervoarjih pri elektrarni.

Uhajanje radioaktivne vode je sprožilo preplah v svetu in japonska vlada je napovedala, da bo namenila več finančnih sredstev za ravnanje z radioaktivno vodo v Fukušimi.

Julija je Tepco po večkratnem zanikanju le priznal, da radioaktivna voda iz poškodovanih reaktorjev uhaja v Tihi ocean. Radioaktivna voda je sicer le v morju okoli elektrarne in ne predstavlja okoljske grožnje za druge države, saj se v oceanu razredči.