Grški volivci so kaznovali vodilni grški stranki zadnjih desetletij. Zaradi tesnih izidov vzporednih volitev bo na dokončni vrstni red prvih treh strank treba počakati na uradne izide. Foto: EPA
Grški volivci so kaznovali vodilni grški stranki zadnjih desetletij. Zaradi tesnih izidov vzporednih volitev bo na dokončni vrstni red prvih treh strank treba počakati na uradne izide. Foto: EPA
Voditelj leve koalicije Sirize Aleksis Cipras
Največji zmagovalec grških volitev je leva koalicija Siriza, katere voditelj Aleksis Cipras ostro nasprotuje "iz Bruslja vsiljenemu varčevanju". Foto: EPA
Nikolaos Mihaloliakos, predsednik neonacistične Zlate zore
Zlata zora oz. Chrysi Avyi po grško je stranka, ki niti ne beži od oznak o svoji neonacistični naravi. Pred tremi leti je stranka dobila le 0,3 odstotka glasov! Foto: EPA
Grki kaznovali vladne stranke

Po 32,5 odstotka preštetih glasov so stranke, ki so podprle stroge varčevalne ukrepe, dosegle precej slabši izidi kot na prejšnjih volitvah.

Zgodovinski poraz Pasoka
Nova demokracija
Antonisa Samarasa naj bi po navedbah dobila 20,3 odstotka glasov. Njena dozdajšnja koalicijska partnerica, do zdaj najmočnejša stranka v državi Pasok, pa je zdrsnila na šele tretje mesto in je dobila 14,1 odstotka glasov. Nova demokracija je v primerjavi z volitvami izpred treh let izgubila okoli 15 odstotkov glasov (33,5 odstotka), Pasok pa skoraj 30 odstotkov (43,9 odstotka).

Vzpon radikalne levice ...
Na drugo mesto se je - med Novo demokracijo in socialistični Pasok - uvrstila koalicija levih radikalcev Siriza, ki je dobila 15,8 odstotka glasov, s čimer je potrojila svoj izid z volitev pred tremi leti. Sirizo oz. "Prostor" sestavlja pet različnih levih strank in skupin, ki so se poenotile leta 2004 in od takrat nastopajo na volitvah pod skupno listo.

... in ultradesnice
Volivci so pričakovano ostro kaznovali glavni stranki, ki sta sprejeli drastične varčevalne ukrepe, s katerimi se skuša država izvleči iz hude finančne in gospodarske krize. So pa po drugi strani nagradili skrajno desničarsko stranko Zlata zora, ki se je, kot vse kaže, z 6,8 odstotka prvič v 20 letih prebila v parlament, njeno ideologijo pa opredeljujejo kot neonacistično. Zlata zora se je v parlament prebila predvsem na račun glasov desničarske stranke Laos, ki je podprla varčevalne ukrepe in za "nagrado" izpadla iz parlamenta.

V parlamentu sedem strank, trojica tik pod pragom
Na razdrobljenem političnem zemljevidu se je v 300-članski parlament uspelo prebiti sedmim strankam, še tri pa so tik pod 3-odstotnim parlamentarnim pragom in upajo, da bodo do konca uradnega štetja pridobile manjkajoče desetinke odstotkov. Volivci so 10,3 odstotka namenili sredinski stranki Neodvisni Grki, Komunistična partija je dobila 8,4 odstotka, najmanjša parlamentarna stranka pa bo najverjetneje Demokratična levica (6 odstotkov).

Trg bolj skrbi Grčija kot Francija
Mednarodni finančni trgi se bodo najverjetneje z večjo zaskrbljenostjo odzvali na izide volitev v Grčiji kot tistih v Franciji, čeprav se je v obeh državah danes zgodil preobrat.

Po mnenju analitika pri banki UBS Stephana Dea bi lahko uspeh Sirize in drugih strank, ki so nasprotovale ukrepom, prisilil EU in Mednarodni denarni sklad v zaustavitev rešilnih sredstev za Grčijo. "Vlada bi kmalu ostala brez sredstev za plačevanje uslužbencev in pokojnin, kar bi pripeljalo do velikih napetosti na finančnih trgih," opozarja Dea.

Kako do trdne vlade?
Zmagovalec volitev Samaras je pozval vse proevropske stranke, naj se pridružijo novi vladni koaliciji, ki pa jo bo glede na izide volitev izjemno zahtevno sestaviti. Voditelj leve koalicije Sirize Aleksis Cipras je že izjavil: "Izidi so mirna revolucija. Gospa Merkel mora razumeti, da je bilo varčevanje premagano."

Grki kaznovali vladne stranke