Grški volivci naj bi kaznovali tiste stranke, ki podpirajo varčevalne ukrepe. Foto: Reuters
Grški volivci naj bi kaznovali tiste stranke, ki podpirajo varčevalne ukrepe. Foto: Reuters
Evangelos Venizelos
Venizelos je ob oddajanju glasu poslušal besne volivce. Foto: Reuters

Predvolilne ankete so močno zadolženi državi napovedovale nestabilnost, paralizo in morda celo nove predčasne volitve. V Grčiji tako utegne gospodarski slediti še politična kriza. Politična nestabilnost bi pomenila nove težave za celotno evroobmočje.

Volišča so se odprla ob 6. uri po srednjeevropskem času in so se zaprla ob 18. uri, prve uradne rezultate pa so objavili okoli 20. ure po srednjeevropskem času.

Opozicijski konservativni Novi demokraciji in socialistični stranki Pasok, ki grški politiki dominirata že več desetletij, je podpora v javnosti upadla, skupaj naj ne bi dobili niti 40 odstotkov glasov. "Velika koalicija" tako ne bo mogoča brez sodelovanja vsaj še ene stranke. V parlament naj bi se od 32 strank, ki se potegujejo za 300 sedežev, uvrstilo rekordnih deset strank.

'Glas za male stranke - glas za nestabilnost'
Možnost za sodelovanje Nove demokracije in Pasoka je nekaj dni pred volitvami izključil predsednik konservativcev Antonis Samaras. "Koalicija ne bi bila v interesu grškega ljudstva," je dejal in volivce pozval, naj njegovi stranki namenijo dovolj glasov, da bo sama "v imenu politične stabilnosti" oblikovala vlado.

Pred politično nestabilnostjo je opozoril tudi predsednik socialistov Evangelos Venizelos, ki je volivce pozval, naj se ne odločajo za manjše protestniške stranke. "Volitve niso protestno glasovanje, temveč gre za volitve izjemnega pomena za gospodinjstva," je dejal Venizelos, ki so ga na volišču v drugem največjem grškem mestu Solun izžvižgali. Ko je oddajal svoj glas so ga zmerjali, da je tat. Nekdo mu je očital, da je moral zaposlitev najti v Nemčiji.

Venizelos je sodeloval v tehnokratski vladi Lukasa Papademosa kot minister za finance in je sodeloval pri pogajanjih Grčije o pomoči Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada.

Premier v odhodu Papdemos je izrazil pričakovanje, da bodo novo vlado sestavili še "ta teden". "Vsi smo se strinjali, da so te volitve najpomembnejše. Vsi morajo sprejeti odločitve ne le o tem, kdo bo vladal, ampak tudi o poti države za naslednja desetletja," je poudaril Papademos ob oddaji glasu v Atenah.

Bruselj bo zahteval izpolnjevanje varčevanja
V težkih časih, ki jih zaradi strogih varčevalnih ukrepov - v zameno za finančno pomoč jih zadolženi Grčiji diktirajo iz Bruslja in Mednarodnega denarnega sklada - preživljajo Grki, sta največjo podporo pridobili skrajna levica in neofašistična desnica, ki naj bi ji tokrat volivci odprli vrata v parlament.

Nova vlada - če se bo oblikovala - bo pod velikim pritiskom iz Berlina in Bruslja, da kljub pritiskom in protestom ne popusti in nadaljuje zategovanje pasu, v nasprotnem primeru bi ugibanja o bankrotu Grčije ali njenem izhodu iz evroobmočja postala še glasnejša.

Poleg vseprisotne krize je predvolilno kampanjo zaznamovalo tudi vprašanje ilegalnih migrantov.