Večina obsojenih na smrt je na svojo kazen čakala v zaporu Nusa Kambangan. Foto: Reuters
Večina obsojenih na smrt je na svojo kazen čakala v zaporu Nusa Kambangan. Foto: Reuters
Marco Archer Cardoso Moreira
Za Marca Archerja Cardoso Moreiro je brazilska predsednica zaprosila za usmiljenje, a jo je indonezijski predsednik zavrnil. Foto: Reuters
V Indoneziji usmrtili prerodajalce mamil

53-letnega brazilskega državljana Marca Archerja Cardoso Moreira so v Indoneziji aretirali leta 2003, potem ko so v njegovi prtljagi (natančneje v jadralnem zmaju) našli 13,4 kilograma kokaina, ki ga je skušal iz Brazilije pretihotapiti v Indonezijo. Zaradi posedovanja in tihotapljenja mamil je bil obsojen na smrt, usmrtili pa so ga v pokrajini Java v nedeljo malo po polnoči po krajevnem času.

Pred smrtjo so objavili njegov posnetek, ki ga je posnel prijatelj, kjer je obžaloval tihotapljenje mamil. "Zavedam se, da sem storil resen prekršek, a sem prepričan, da si zaslužim drugo priložnost. Vsi delamo napake," je dejal.

Kot je poročal BBC, so poleg Brazilca usmrtili še državljane Malavija, Nigerije, Vietnama in Nizozemske, vsi pa so bili obsojeni na smrt zaradi tihotapljenja in posedovanja večje količine mamil.

Rousseffova svari, da bo usmrtitev poslabšala odnose med državama
Brazilija je sporočila, da je to prva usmrtitev kakšnega brazilskega državljana na tujem, brazilska predsednica Dilma Rousseff, ki je v petek prosila za usmiljenje in oprostitev obsojenega zaradi humanitarnih razlogov, a so jo zavrnili, pa je v izjavi za javnost zapisala, da je osupla in ogorčena zaradi usmrtitve. "To vpliva na odnose med državama, v domovino pa smo že odpoklicali brazilskega veleposlanika v Džakarti," je še dodala.

Na usmrtitev sicer čaka še en brazilski državljan, Rodrigo Muxfeldt Gularte, ki je prav tako obsojen na smrt zaradi tihotapljenja mamil.

Svojega veleposlanika je odpoklicala tudi Nizozemska, nizozemski zunanji minister Bert Koenders pa je usmrtitev nizozemskega državljana, 52-letnega Anga Kiema Soeja, označil kot "nesprejemljivo zanikanje človeškega dostojanstva in integritete".

Eni najstrožjih zakonov na svetu
Indonezija ima eno najstrožjih zakonadaj, povezanih z mamili, na svetu. Leta 2013 so znova uvedli usmrtitve zaradi posedovanja in tihotapljenja mamil, potem ko je predtem štiri leta veljal neuradni moratorij. Predsednik države Joko Vidodo je dejal, da ne bo do kriminalcev, povezanih z drogami, nobenega usmiljenja, saj so uničili življenja številnih soljudi, državni tožilec Muhamad Prasetjo pa je ob tem dejal, da upa, da bodo imele tokratne usmrtitve svarilni učinek.

Človekoljubna organizacija Amnesty International je ob tem indonezijske oblasti pozvala, naj takoj ustavijo vse napovedane usmrtitve in sčasoma odpravijo smrtno kazen.

V Indoneziji usmrtili prerodajalce mamil