Katoliška cerkev je v Italiji dolgo veljala za nedotakljivo, a huda finančna kriza je spremenila pravila igre. Foto: EPA
Katoliška cerkev je v Italiji dolgo veljala za nedotakljivo, a huda finančna kriza je spremenila pravila igre. Foto: EPA

V prihodnje bodo obdavčene tudi cerkvene nepremičnine, kot so šole, zdravstvene ustanove in različni domovi, tudi če je v njih del prostorov namenjen bogoslužju in nepridobitnim dejavnostim.

Zdaj so na vrsti davčni inšpektorju, ki bodo preverili, kolikšen del dejavnosti je dejansko namenjen nepridobitnim dejavnostim, vse drugo pa bo podvrženo obdavčitvi. Enako bo veljalo tudi za druge subjekte, kot so stranke, društva in sindikati, če v njihovih prostorih ne poteka zgolj nepridobitna dejavnost.

Klinika s kapelico po novem obdavčena
Po vsej Italiji ima Cerkev v lasti številne zasebne klinike, hotele in prenočišča, ki so do zdaj uživali davčno svobodo, saj so delovna mesta zasedali duhovniki in redovnice, ali pa je v poslopju postavljena kapelica.

To je povzorčilo, da so bile številne take ustanove v bistvu komercialne, a so se izmikale davku zaradi spremljevalnih cerkvenih dejavnosti.

Načrtovana sprememba zakonodaje je povezana s postopkom zaradi domnevnega izkrivljanja konkurence in nedovoljene državne pomoči, ki ga je zoper Italijo leta 2010 uvedla Evropska komisija.

Ocene, koliko naj bi znašali dodatni davčni prihodki iz obdavčitve cerkvenih nepremičnin, se gibljejo od manj kot 100 milijonov evrov pa vse do 2,2 milijarde evrov na leto. Po oceni Agencije za prihodke se bosta v državno blagajno natekli dve dodatni milijardi evrov davkov.