V kalifornijskih zaporih se je razširila sterilizacija kot oblika kontracepcije. Foto: Reuters
V kalifornijskih zaporih se je razširila sterilizacija kot oblika kontracepcije. Foto: Reuters

Poročilo navaja, da so med letoma 2005 in 2011 v zaporih Folsom, Central California, Valley in California Institution 39 zapornic kirurško sterilizirali brez potrebne privolitve.

Od 144 zapornic, ki so jim v šestih letih prevezali jajcevoda, so skoraj tretjini to storili brez uradne privolitve. Po kalifornijski zakonodaji se lahko sterilizacijo opravi v 30-180 dneh od privolitve, "da bi tako pacientki omogočili dovolj časa, da premisli o svoji odločitvi in o tem, ali je res prepričana, da si sterilizacijo želi".

Kljub temu pa je v 18 primerih inšpekcija odkrila resne kršitve tega čakalnega obdobja, v 27 primerih pa malomarno opravljanje postopka zaporniških zdravnikov. V nekaterih primerih so poseg izvedli brez prave dokumentacije, v drugih pa so zdravniki potvarjali dokumente, da bi se izognili obvezni čakalni dobi.

Proti sterilizaciji kot obliki kontracepcije
Inšpekcija je že pozvala zvezne oblasti, naj jim predajo imena zdravnikov, vpletenih v nezakonite posege. Eden prvih, ki je pozval k preiskavi zdravniške oskrbe v kalifornijskih zaporih, je bil senator Ted Lieu, ki pravi, da se mu je ob poročilu o sterilizaciji "obrnil želodec".

Za preiskavo so zaprosili, potem ko so lani odkrili, da so med letoma 2006 in 2010 132 ženskam v nasprotju z zaporniškimi pravili prevezali jajcevode. Podobne nezakonite posege naj bi v ženskih zaporih izvajali tudi v 90. letih. Ob zadnjih odkritjih je kalifornijska senatorka Hannah-Beth Jackson februarja vložila zakon, po katerem bi bila sterilizacija kot oblika kontracepcije v kalifornijskih zaporih prepovedana.