Libija je po padcu Gadafija zdrsela v kaos. Foto: Reuters
Libija je po padcu Gadafija zdrsela v kaos. Foto: Reuters

Libija, ki se je po padcu Moamerja Gadafija leta 2011 znašla v kaosu, ima dva rivalska parlamenta, ki tekmujeta za oblast, pa tudi več milic, ki se borijo za nadzor. Mednarodno priznana vlada pod vodstvom premierja Abdulaha Al Tanija ima sedež v pristaniškem mestu Tobruk na vzhodu države, islamistična vlada pa v prestolnici Tripoli.

"Če jo bodo podprli vsi Libijci, bo to najboljša vlada na svetu," je povedal Leon v Maroku, kjer so več mesecev potekala pogajanja med rivalskimi libijskimi skupinami. "Če ne bo imela podpore, ne bo delovala, ne glede na to, kako dobra bo," je dodal.

ZN dogovor pozdravlja
Novo vlado bo vodil Fajez Saradž, 55-letni arhitekt, ki je poslanec v parlamentu v Tobruku. Saradž bo imel tri namestnike, enega z zahoda, enega z vzhoda in enega z juga države.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je pozdravil dogovor. "Po več mesecih nemirov in negotovosti generalni sekretar poziva libijske voditelje, naj ne zapravijo te priložnosti," so sporočili iz ZN-a.

Dogovor morata potrditi oba parlamenta. Leon je obljubil, da bo mednarodna skupnost novi vladi nudila vso mogočo podporo.