S to staro osebno fotografijo so mehiške oblasti desetletje lovile Omarja Trevina Moralesa, ki je bil zadnji dve leti šef najbolj krvavega mamilarskega kartela v Mehiki. Foto: EPA
S to staro osebno fotografijo so mehiške oblasti desetletje lovile Omarja Trevina Moralesa, ki je bil zadnji dve leti šef najbolj krvavega mamilarskega kartela v Mehiki. Foto: EPA
Omar Trevino Morales, Los Zetas
Sodobna vila v predmestju Monterreyja, kjer so aretirali Z-42. Sosedje so povedali, da se je družina vselila v hišo pred pol leta in se je držala zase ter ni gojila stikov v sicer premožni soseski. Foto: EPA

Los Zetas velja za najbolj nasilno zločinsko organizacijo v Mehiki, saj med drugim sovražnike obglavlja ali sežiga v pnevmatikah. Osumljenca, znanega tudi kot Z-42, so vojaki in zvezna policija aretirali v predmestju Monterreyja. Aretacija v razkošni vili je potekala brez streljanja, poročajo krajevni mediji.

41-letni Trevino je vodenje kartela prevzel 15. julija 2013, potem ko so aretirali prejšnjega vodjo, njegovega brata Miguela Angela Trevina oziroma Z-40.

Kartel pobeglih vojaških specialcev
Los Zetas so najbolj nasilna tolpa v Mehiki, ki so jo konec 90. letih ustanovili dezerterji iz posebnih vojaških enot kot oboroženo krilo Zalivskega kartela. Los Zetas je samostojen kartel od leta 2010, ko so se vojaki, označeni s črkami Z (po špansko zeta), uprli dotedanjim delodajalcem in Los Zetas so hitro postali najvplivnejši v celotni Mehiki.

S svojo brutalnostjo so prekosili konkurenčne kartele, hkrati pa so s pridom izrabljali svoje vojaško znanje v bojih z oblastmi, med voditelji pa so hkrati imeli tudi številne zveze. Po osamosvojitvi leta 2010 so v le nekaj mesecih obvladali največje ozemlje Mehike med vsemi karteli in kljub združenim nasprotnikom, tako iz kriminalnih kot varnostnih vrst, so še vedno najpomembnejša mamilarska združba v državi.

Vladajo ob meji s Teksasom
Med najbolj razvpitimi morilskimi izpadi Los Zetas je požig igralnice v Monterreyju leta 2011, med katerim je umrlo 52 ljudi. Leto prej so mučili in pobili 72 migrantov iz srednjeameriških držav, ki so se uprli in niso hoteli prevzeti vloge mul pri prevozu drog. Domače ozemlje Los Zetas je na severovzhodu Mehike ob meji s Teksasom v zveznih državah Coahuila, Nuevo Leon in Tamaulipas. Po izgubah v prejšnjih letih so Los Zetas v zadnjih mesecih znova prešle v ofenzivo, saj je Zalivski kartel skoraj razpadel.

Pet milijonov nagrade od ZDA, dva od Mehike?
Zunanje ministrstvo ZDA je obljubljalo nagrado pet milijonov dolarjev za informacije, ki bi vodile do aretacije Omarja Trevina. Mehiške oblasti so za iste informacije obljubljale dva milijona dolarjev nagrade.

Ameriška vlada trdi, da je Omar Trevino odgovoren za več ugrabitev in umorov, storjenih v mehiškem mestu Nuevo Laredo na meji z ZDA v letih 2005 in 2006, prav tako pa mu očitajo tihotapljenje kokaina.

Mehiške oblasti so že prejšnji teden dosegle pomembno zmago v boju proti mamilarskim kartelom, potem ko so aretirali vodjo močnega kartela Vitezi templarji Servanda Gomeza Martineza, imenovanega La Tuta (Učitelj).