Prebivalci pretežno temnopoltega Fergusona zahtevajo pravico in se sprašujejo, 'kdo bo naslednji'. Foto: Reuters
Prebivalci pretežno temnopoltega Fergusona zahtevajo pravico in se sprašujejo, 'kdo bo naslednji'. Foto: Reuters
Užaloščena Michaelova mati s sliko svojega sina. Foto: Reuters
Smrt najstnika v ZDA močno odmeva. Foto: Reuters

Obama je smrt 18-letnega Michaela Browna označil za srce parajočo, besnim prebivalcem pretežno temnopoltega Fergusona pa položil na srce, naj se mladeniča spominjajo z "refleksijo in razumevanjem".

V dveh nočeh nemirov v tem predmestju St. Louisa je bilo izropanih več trgovin, 32 izgrednikov je bilo aretiranih, policija pa je bila primorana uporabiti solzivec, potem ko naj bi izgredniki vanjo metali kamenje in je bilo iz množice slišati strele.

Al Sharpton poziva k miru
V torek zvečer se je velika množica prebivalcev, med njimi tudi župan Fergusona in policijski načelnik, zbrala na zborovanju v tamkajšnji cerkvi, kjer jih je nagovoril guverner Misurija Jay Nixon in dejal, da se je ob incidentu počutil, kot da bi "spet dregnili v staro rano".

K miru je z Brownovimi starši ob strani pozval tudi znani pastor in borec za pravice temnopoltih Al Sharpton: "Postati nasilen v imenu Michaela Browna pomeni izdati nežnega velikana, kakršen je bil." Ob tem je dejal še, da nima nihče pravice zlorabiti imena Michaela Browna in ga "vlačiti po blatu".

Okoliščine Brownove nesrečne smrti še niso popolnoma razjasnjene - po navedbah policije je bil Brown večkrat ustreljen po prepiru v policijskem avtomobilu, po navedbah očividcev pa je policist neoboroženega fanta ustrelil, ko je imel ta dvignjene roke v zrak. Ustrelil naj bi ga tudi, ko je že ranjen ležal na tleh. Podobno izjavo je dal tudi prijatelj ustreljenega, ki je dejal, da sta z Brownom šla po cesti iz trgovine, ko jima je policist iz avtomobila ukazal, da naj gresta po pločniku. Nista ga upoštevala, policist pa jima je sledil, potegnil pištolo in začel streljati. Med begom naj bi se Brown ustavil in obrnil ter začel dvigati roke, policist pa je kar streljal.

Brownova mati je za medije povedala, da je bil njen sin dober otrok, ki je ravno maturiral in se je pripravljal na študij. Ustreljen je bil, ko se je odpravljal na obisk k babici.

Policija skriva ime policista
Kljub pozivom javnosti - in Sharptona - policija noče razkriti imena policista, vpletenega v primer. "Lokalne oblasti so se spravile v položaj, ko skrivajo imena in niso transparentne, zaradi česar nihče ne bo zaupal v neodvisno in celovito preiskavo dogodka," je dejal Sharpton. Policija trdi, da ime skrivajo zaradi groženj na družabnih omrežjih, da pa so policista poslali na plačan dopust. Objava imena policista ni tako pomembna, kot je zaščita skupnosti in osebe, ki je sprožila pištolo, menijo.

Odvetniki, ki zastopajo Brownove svojce, so odločitev ostro kritizirali, češ da oblasti "ščitijo svojega", namesto da bi uvedle standardni postopek, to je objava imena v 72 urah. "To skupnosti ne vliva zaupanja," meni odvetnik Benjamin Crump. "In ne pozabite, še dolga pot nas čaka, preden začne ta skupnost verjeti, da jim bo policija dala vse odgovore, ne pa skušala vsega skupaj pomesti pod preprogo."

Primer v rokah FBI-ja
Primer zdaj preiskuje FBI, ameriški generalni državni tožilec Eric Holder je dejal, da si primer zasluži "poglobljeno preiskavo", iz pravosodnega ministrstva pa so v Ferguson poslali ekipo strokovnjakov za odnose znotraj skupnosti.

Primer je po vsej Ameriki, še zlasti pa v temnopolti skupnosti, močno odjeknil in odprl stare rane - tudi tiste iz leta 2012, ko je varnostnik George Zimmerman na Floridi ustrelil 17-letnega Trayvona Martina, ki se mu je s kapuco na glavi zdel "sumljiv". Zimmerman je bil pozneje uboja oproščen.

Istega leta je 47-letni belec Michael Dunn ubil 17-letnega neoboroženega temnopoltega Jordana Davisa, ker ga je motila glasna glasba iz njegovega avtomobila. Za najbolj neslaven primer nasilja belcev nad temnopoltimi pa velja pretepanje Rodneyja Kinga leta 1991 v Los Angelesu. Nasilni policisti so bili oproščeni, nato pa so izbruhnili hudi nemiri in v treh dneh je umrlo 53 ljudi.