Onesnažen zrak v francoski prestolnici. Foto: Reuters
Onesnažen zrak v francoski prestolnici. Foto: Reuters
Eifflov stolp
Sončni zahod v smogu. Foto: Reuters

Od ponedeljka dalje bodo tako lahko vozniki svoje jeklene konjičke v Parizu uporabljali samo vsak drugi dan. V ponedeljek ob 5. uri zjutraj se bodo na ceste lahko odpravila samo vozila, katerih avtomobilske tablice se končajo z liho številko. Avtomobili s tablicami s sodimi številkami se bodo lahko vozili v torek. Prepoved bo vključevala tudi motorna kolesa in bo veljala do preklica.

Francoska vlada se je za ukrep odločila, potem ko so stopnje onesnaženosti zraka v Parizu in okolici že peti zaporedni dan presegle dovoljeno mejo. V petek so mestne oblasti sporočile, da bodo za konec tedna zagotovile brezplačen javni prevoz, da bi ljudi spodbudile, da svoje avtomobile pustijo doma, in tako omilile onesnaženost s smogom. Ukrep bo veljal tudi v ponedeljek, omejili pa so tudi največjo dovoljeno hitrost.

To je od leta 1997 drugič, da so se mestne oblasti odločile za tovrsten ukrep, vlada pa je sporočila, da bo v ponedeljek znova preučila stopnjo onesnaženosti in ugotovila, ali bo treba ukrep nadaljevati ali ne.

Smog je tako gost, da se znamenitosti skoraj ne vidi
Smog je francosko prestolnico prekril zaradi nenavadne kombinacije mrzlih noči, izjemno toplih dni in brezvetrja, ki onemogoča onesnaženemu zraku, da se razprši. Smog je tako gost, da se nekaterih znamenitosti, kot je Eifflov stolp, sploh ne vidi. Po podatkih okoljevarstvenih organizacij je onesnaženost zraka na rekordno visoki ravni, v petek so tako v pariškem zraku namerili kar 180 mikrogramov finih delcev na kubični meter, kar je več kot dvakrat več od dovoljenih 80 mikrogramov.

Pariz je ena najbolj onesnaženih prestolnic v Evropi, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) namreč Parižani dihajo najbolj onesnažen zrak med vsemi evropskimi prestolnicami z izjemo Aten, kjer je kakovost zraka še slabša. Pariz se tako postavlja skoraj ob bok Pekingu, ki velja za najbolj onesnaženo mesto na svetu.

Autolib in Velib veliki uspešnici
Pariške oblasti poročajo, da bi lahko bila kakovost zraka še slabša, če ne bi uvedli priljubljenega sistema izmenjave koles in avtomobilov. Sistem delitve električnih osebnih avtomobilov Autolib je v četrtek dosegel 46-odstoten skok izposoje v primerjavi s tednom prej, izposoja koles (Velib) pa je imela 72-odstoten skok.