Prebivalci Kefraje in Al Fuaje z avtobusom zapuščajo svoje domove in se selijo v bližino Alepa. Foto: Reuters
Prebivalci Kefraje in Al Fuaje z avtobusom zapuščajo svoje domove in se selijo v bližino Alepa. Foto: Reuters
Sunitski uporniki.
Sunitski uporniki v obleganih mestih Kefraja in Al Fua nadzirajo evakuacijo šiitskega prebivalstva. Foto: Reuters

Načrt evakuacije je del dogovora med vlado Bašarja Al Asada in sirskimi uporniki, po katerem bi tako preselili okoli 30.000 ljudi. Opozicija opozarja, da so dogovori del vladnega načrta prisilnih demografskih sprememb, po katerih bi Asadove nasprotnike odselili stran od večjih mest v zahodnem delu Sirije.

Prebivalce šiitskih vasi Al Fua in Kefraja v pokrajini Idlib na severozahodu države, ki ju oblegajo sunitski uporniki, bodo z avtobusi prepeljali na območja pod nadzorom vladnega režima v bližini Alepa, sporoča Sirski observatorij za človekove pravice.

Medtem upornike z družinami iz mesta Madaja v bližini Damaska ter sirsko-libanonske meje, ki ga oblegajo vladne sile, prav tako z avtobusi premikajo v pokrajino Idlib. V bližnjem mestu Zabadani, za katerega je bila prav tako načrtovana evakuacija, na njen začetek za zdaj še čakajo. Medtem Al Džazira poroča o začetku evakuacije tudi tam.

Madajo za zdaj zapustilo 60 avtobusov
Po besedah člana ene izmed šiitskih strank so v mestu Al Fua opazili okoli 60 avtobusov, Sirski observatorij za človekove pravice poroča, da je podobno število avtobusov zapustilo Madajo.

Pri evakuaciji prebivalcev štirih obleganih mest po poročanju Guardiana posredujeta tudi podpornik opozicije Katar in režimski zaveznik Iran.

Večino sirske populacije sicer predstavljajo sunitski muslimani, vendar je predsednik Al Asad predstavnik alavitov, ki so del šiitske manjšine v Siriji.