Akhanli je pisal o človekovih pravicah v Turčiji in je znani kritik predsednika Erdogana. Foto: EPA
Akhanli je pisal o človekovih pravicah v Turčiji in je znani kritik predsednika Erdogana. Foto: EPA
Recep Tayyip Erdogan
Erdogan je po poskusu udara okrepil svojo moč. Nasprotnike preganja tudi v tujini. Foto: EPA

60-letni Akhanli, ki so ga na podlagi t. i. rdeče tiralice, ki jo je zanj prek Interpola izdala Turčija, aretirali med počitnicami v Granadi, je veliko pisal o človekovih pravicah v Turčiji. Pisal je tudi o uboju turško-armenskega novinarja Hranta Dinka leta 2007 in poboju Armencev, ki so ga zagrešili otomanski Turki in ki ga je nemški parlament lani označil za genocid. Njegov odvetnik Ilias Uyar je za nemški tednik Der Spiegel dejal, da je "neverjetno, da Turčija zdaj v tujini preganja kritične ljudi".

Oblasti so Akhanlija že izpustile ob varščini, a mora sicer ostati v Madridu. Obtožbe zoper njega sicer še vedno niso znane, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Več nemških politikov je dejanje španskih oblasti označilo za politično motivirano, Nemčija pa je Španijo tudi pozvala, naj pisatelja ne izroči Turčiji. Po besedah poslanca nemških Zelenih Volkerja Becka aretacija kaže, da je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pripravljen "izvajati svojo oblast zunaj meja države", da bi "zastraševal in preganjal svoje kritike po svetu", poroča BBC.

Akhanli živi v Nemčiji, odkar je leta 1991 zbežal iz Turčije in ima nemško državljanstvo. V preteklosti so ga v Turčiji že aretirali zaradi opozicijskih dejavnosti, vključno z izdajanjem levičarskega časnika. Priprli so ga tudi avgusta 2010, ko je potoval v Carigrad, a so ga decembra istega leta izpustili.

Po propadlem poskusu vojaškega udara lanskega julija je bilo v Turčiji aretiranih na desetine tisoče ljudi, vključno z uradniki, akademiki in novinarji. Opozicijski mediji so bili zaprti.

Novinar Yucel še v pridržanju
Februarja je bil tako v Turčiji prijet Deniz Yucel, nemško-turški novinar, ki dela za nemški časopis Die Welt, zaradi obtožb o proizvajanju teroristične propagande. Še zdaj je v policijskem pridržanju.

Marca je Erdogan nemške predstavnike obtožil, da se obnašajo kot nacisti. Nemčija je pred tem prepovedala shode, s katerimi je Erdogan v Nemčiji želel pridobiti podporo med tam živečimi Turki na referendumu, na katerem se je odločalo o večjih pooblastilih predsednika države.

V petek so se nemško-turški odnosi še poslabšali, ko je Nemčija Erdogana obtožila vmešavanja v notranje zadeve. Erdogan je namreč nemške volivce in volivke turškega rodu pozval, naj na prihajajočih volitvah ne volijo glavnih strank v Nemčiji. BBC ob tem poudarja, da sta državi kljub napetostim pomembni trgovski partnerici in zaveznici v Natu.