Po posredovanju vojske so začeli protestniki zažigati avtomobile. Foto: EPA
Po posredovanju vojske so začeli protestniki zažigati avtomobile. Foto: EPA
Kairo
Spopadi so potekali pozno v noč, tako da so oblasti uvedle policijsko uro. Foto: EPA
Nasilje v Egiptu

Po navedbah pristojnih sil so Kopti, ki predstavljajo približno 10 odstotkov egiptovskega prebivalstva, v nedeljo zvečer sprva mirno protestirali proti nedavnemu napadu na eno od cerkva v pokrajini Asuan, ki naj bi ga zakrivili muslimani. Zbrali so se v okrožju Šubra na severu Kaira, nato pa so se počasi odpravili proti državni televiziji na trgu Maspero, kjer so vojaški svet pozivali, naj odstavi guvernerja Ausana.

Tam se je v miroljubni protest vmešala vojska, spopadi pa so se od trga Maspero razširili vse do osrednjega trga Tahrir, ki je bil središče protestov proti Hosniju Mubaraku. Po prihodu vojske so začeli protestniki zažigati avtomobile in vojake obmetavati s kamenjem, vojska pa se je odzvala s čezmerno uporabo sile. Od 24 žrtev naj bi 17 ljudi umrlo pod kolesi vojaških sil, ranjenih pa naj bi bilo 107 civilistov in 86 pripadnikov varnostnih sil.

Aktivisti ogorčeni nad dejanjem oblasti
V znamenje solidarnosti in povezanosti se je na osrednjem trgu Tahrir zbralo več sto ljudi, tako kristjanov kot muslimanov, aktivisti pa so izrazili ogorčenje nad dejanjem oblasti. Po mnenju nekaterih gre namreč za načrtovano akcijo, s katero želi vojska, ki Egiptu vlada od strmoglavljenja Hosnija Mubaraka, vnovič preložiti parlamentarne volitve, ki so napovedane za 28. novembra.

"Spodbijanje enotnosti največja grožnja narodni varnosti"
Egiptovska vlada je zaradi izbruha nasilja za danes sklicala izredno zasedanje, egiptovski premier Esam Šaraf pa je pozval k umiritvi strasti in dejal, da pomeni nesporazum med Kopti in muslimani grožnjo državni varnosti. Po ogledu kraja, kjer so izbruhnili spopadi, je premier v televizijskem nagovoru dejal, da je največja grožnja narodni varnosti spodbijanje narodne enotnosti in spor med muslimani in kristjani.

"Nasilje, najhujše po spopadih, ki so februarja odnesli dolgoletnega voditelja Hosnija Mubaraka, prav tako slabo vpliva na odnos med ljudmi in vojsko," je še dodal Šaraf.

Nasilje med Kopti in muslimani narašča
Medversko nasilje se je v zadnjih mesecih v Egiptu precej okrepilo. Kopti vladajoči vojaški svet obtožujejo, da je preveč prizanesljiv do storilcev napadov na krščansko manjšino v državi. Kot poroča BBC, napetosti med Kopti in muslimani v političnem vakuumu, ki je nastal v zadnjih mesecih, počasi vrejo in grozijo, da bodo izbruhnili.

V spopadih in napadih med Kopti in muslimani je v zadnjih mesecih umrlo že več deset ljudi, Kopti pa se pritožujejo zaradi diskriminacije. Pred kratkim so namreč sprejeli zakon, da mora gradnjo cerkva odobriti predsednik države, Egipt pa priznava le spreobrnitev od krščanstva k islamu, in ne tudi nasprotno.

Nasilje v Egiptu