Zapornik je skušal pobegniti, ko so ga pripeljali iz zaporniške celice na sodišče. Foto: Reuters
Zapornik je skušal pobegniti, ko so ga pripeljali iz zaporniške celice na sodišče. Foto: Reuters

Zapornik, ki so ga pripeljali iz zaporniške celice na sodišče, je skušal pobegniti, med prerivanjem je zgrabil pištolo enega izmed policistov, ki skrbi za varnost na sodišču, in nato dva ubil, je sporočil Paul Bailey, sicer šerif v kraju St. Joseph, ki je približno 160 kilometrov oddaljen od Chicaga.

Zapornik je ranil tudi šerifovega pomočnika in enega civilista, ki so ju pripeljali v bolnišnico, njuno stanje pa je stabilno. Nato sta dva policista napadalca ubila. Bailey je incident označil za "grozljiv" in dejal, da je žalosten dan za skupnost. Žrtvi je šerif poznal 30 let, identitete napadalca pa ni razkril. Storilca so pozneje identificirali kot 45-letnega Larryja Gordona iz Minnesote, ki je bil zaprt zaradi številnih kaznivih dejanj. Med premeščanjem iz zapora na sodišče oziroma v trenutku incidenta ni bil vklenjen.

Obama bo obiskal Dallas
Po ZDA se nadaljujejo protesti proti policijskemu nasilju in grožnje z maščevanjem, vendar ta incident ni bil povezan s tem. Novica je odmevala, ker je po ZDA zelo napeto zaradi policijskega nasilja in četrtkovega umora petih policistov iz maščevanja v Dallasu. V torek bo Dallas obiskal ameriški predsednik Barack Obama, ki se bo udeležil slovesnosti v spomin na peterico ubitih policistov, srečal pa se bo tudi z njihovimi svojci.

Medtem je spregovorila mati Micaha Johnsona, napadalca iz Dallasa. Kot je dejala, je bil z izkušnjo v vojski popolnoma "spremenjen". Delphine Johnson je, kot poroča BBC, dejala, da je postal njen sin, potem ko se je pridružil vojski, zaprt vase in samotar: "Vojska ni bila to, kar je pričakoval. Bil je razočaran."