Venezuelci skorajda ne morejo več klicati v tujino, saj so številni operaterji zaradi dolgov ukinili to storitev. Foto: Reuters
Venezuelci skorajda ne morejo več klicati v tujino, saj so številni operaterji zaradi dolgov ukinili to storitev. Foto: Reuters
Venezuela
Valutna kriza v Venezueli kaže zobe in državo vse bolj umika iz svetovne trgovine. Foto: Reuters

Največji zasebni južnoameriški telefonski operater Movistar, ki je hčerinsko podjetje španske Telefonice, je že maja po tiho ukinil klice iz Venezuele v vse, razen v deset držav (Aruba, Španija, ZDA, Italija in šest latinskoameriških držav) sveta. Tiskovna predstavnica Telefonice je ob tem povedala, da upa, da je to le začasni ukrep, je pa to odziv na gospodarske razmere v državi, zaradi katerih je Telefonica že zmanjšala svoje naložbe v Venezueli za tri milijarde dolarjev.

Drugi večji zasebni operater Digitel je približno hkrati ukinil klice v več kot sto držav po vsem svetu, saj naj bi bil tujim dobaviteljem dolžan več deset milijonov dolarjev. Tudi venezuelski državni ponudnik telefonskih storitev CANTV, ki sicer zagotavlja približno 40 odstotkov klicev v tujino, je sporočil, da so bili primorani omejiti mednarodne storitve.

Težave s komuniciranjem z domovinami imajo tudi diplomati
Odločitev vseh, da ukinejo oz. omejijo telefonske storitve v tujino, ni bila nikoli javno objavljena. Venezuelci to ugotovijo sami, ko v svoj telefon odtipkajo tujo številko in naletijo na generično sporočilo, da storitev ni mogoča. Tudi diplomati na veleposlaništvih Nemčije, Romunije, Avstrije in Nizozemske, ki so sicer govorili pod pogojem anonimnosti, da ne bi ogrozili odnosov z Venezuelo, so za agencijo AP povedali, da imajo težave s klicanjem domov.

Težave skušajo številni premostiti z brezplačno storitvijo Skype, a se tu pojavi težava dostopnosti medmrežne povezave. Večina Venezuelcev namreč nima dostopa do brezžičnega omrežja WiFi, zato se morajo zanašati na telefonske pakete za prenos podatkov, ki pa znajo biti izjemno dragi. Storitve, ki omogočajo poceni klice na mobilne telefone po medmrežju, pa zahtevajo kreditne kartice, ki jih večina Venezuelcev nima.

Kot je za agencijo AP povedal lastnik trgovine v Caracasu Wilmer Ruiz, ki je pred kratkim ugotovil, da ne more poklicati svoje družine na Kubo ali prijatelja v Ekvador, Venezuela zaostaja za drugim svetom v vse več pogledih. Telefonske storitve so le zadnja v vrsti težav, ki zaradi valutne krize Venezuelo vse bolj umikajo iz svetovne trgovine.

Valutna kriza hromi Venezuelo
Tuje letalske družbe so državo v zadnjem letu zapustile zaradi omejitev pri repatriaciji dobičkov. Lani je državna poštna služba za nedoločen čas ukinila dostave v tujino. Letos spomladi je vlada omejila vsoto, ki jo lahko Venezuelci zamenjajo v dolarje, ko potujejo v tujino, na 300 dolarjev. Tako so praktično onemogočili potovanje v tujino za vse, ki si ne morejo privoščiti, da bi si dolarje priskrbeli na črnem trgu.

Onemogočeno je tudi poslovanje podjetij, saj več kot deset let stara pravila od podjetij in posameznikov zahtevajo, da za menjavo lokalnih bolivarjev v dolarje pridobijo dovoljenje vlade. In medtem ko v splošni gospodarski krizi tudi administraciji močno primanjkuje dolarjev, so uradniki zelo nenaklonjeni menjanju denarja in izdajanju dolarjev. Številni se zato zatečejo na črni trg.

Zaradi težav z valuto bodo morda telefonski ponudniki začeli svoje storitve zaračunavati v dolarjih. Po poročanju AP-ja je tako Movistar ta mesec že poslal ponudbo na indijsko veleposlaništvo in jim ponudil, da jim obnovijo svoje storitve, če bi jim začeli plačevati v dolarjih.

"Imaš denar, pa si ne moreš privoščiti, kar bi želel"
To bi razveselilo predvsem nekatere tujce, ki delajo v Venezueli. Kot je za AP povedala Sabrina Wang, ki se je v Caracas preselila pred nekaj meseci in dela za kitajsko telekomunikacijsko podjetje ZTE. Ona s svojo družino in prijatelji sicer komunicira preko Skypa, a si želi, da bi jih lahko poklicala tudi s prenosnim telefonom. "Tukaj je enako z vsem. Imaš denar, pa si ne moreš privoščiti, kar bi želel, ker tega tukaj ni ali storitev ne obstaja," je povedala in izrazila upanje, da se bo s pomočjo Kitajske, ki je največji venezuelski posojilodajalec, država kmalu spet povezala s preostalim svetom.