Protestniki v Daelu v bližini Dare v rokah držijo transparent, na katerem piše 'Tu bomo ostali'.  Sile, zveste sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu, so v soboto obstreljevale četrti Džurat al Šajah in Al Kvarabis v Homsu. Foto: EPA
Protestniki v Daelu v bližini Dare v rokah držijo transparent, na katerem piše 'Tu bomo ostali'. Sile, zveste sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu, so v soboto obstreljevale četrti Džurat al Šajah in Al Kvarabis v Homsu. Foto: EPA

Čeprav so vsebino resolucije članice VS-ja oblikovale že v petek, so morali počakati z njenim sprejetjem, saj s potekom razprave ni bila zadovoljna Rusija, ki je skupaj s Kitajsko v preteklosti že preprečila sprejetje dveh resolucij o Siriji. Zahodne in arabske države so zato pripravile nov osnutek resolucije, ki je bil sprejemljiv tudi za Rusijo.

VS je v resoluciji obsodil tako Sirijo zaradi številnih kršitev človekovih pravic in kot tudi oborožene skupine zaradi zlorab. Resolucija za pot v Sirijo pooblašča 30 neoboroženih opazovalcev in režim v Damasku poziva, naj opazovalcem omogoči neovirano gibanje po državi.

Za napotitev misije 200 opazovalcev s polnim mandatom bo potrebna nova resolucija.

Ruski veleposlanik pri ZN-u Vitalij Čurkin je po glasovanju opozoril, da obstajajo meje pri dejanjih ZN-a, ki bi jih Rusija podprla.

"Iz spoštovanja do suverenosti Sirije opozarjamo pred destruktivnimi poskusi zunanjega vmešavanja ali vsiljevanjem kakršnih koli varljivih položajev," je dejal.

Po vzpostavljenem premirju v Siriji nove žrtve
Potem ko so protestniki preplavili ulice Sirije, iz države znova poročajo o nasilju.

''Bog, na nobenega se ne moremo zanesti razen nate!'' in ''Dol z Al Asadom'' so bili vzkliki protestnikov opozicije, ki še vedno upajo, da se bo sirski predsednik Bašar Al Asad držal načrta za zaustavitev nasilja v državi, ki mu ga je v šestih točkah predlagal posebni odposlanec Arabske lige in ZN-a za Sirijo Kofi Annan.

V zgodnjih jutranjih urah se je namreč nadaljevalo obstreljevanje uporniških četrti mesta Homs. Nasilje se je nadaljevalo tudi v mestu Dmeir v bližini Damaska, kjer so sile, ki podpirajo Al Asada, streljale na avtomobil, pri čemer je bil en civilist ubit, dva pa ranjena.

Gre za najnovejše podatke o nasilju v Siriji, kjer je kljub premirju, vzpostavljenem v četrtek, le dan pozneje v protestu več deset tisoč ljudi umrlo šest civilistov.

Annanov načrt za zaustavitev enoletnega nasilja v državi, ki je zahtevalo že 10.000 žrtev, predvideva takojšnjo ustavitev spopadov, dostop humanitarne pomoči do ogroženega prebivalstva, neovirano gibanje novinarjev, izpustitev zapornikov in začetek političnega dialoga.