Ruski veleposlanik v Varnostnem svetu Vitalij Čurkin je odigral eno ključnih vlog pri sprejetju resolucije. Foto: Reuters
Ruski veleposlanik v Varnostnem svetu Vitalij Čurkin je odigral eno ključnih vlog pri sprejetju resolucije. Foto: Reuters

Rusija je resolucijo vložila v petek, nato pa so za zaprtimi vrati oblikovali kompromisno besedilo, ki podpira tudi v januarju načrtovana sirska mirovna pogajanja v kazahstanski prestolnici Astana.

Resolucija poziva k hitri dostavi humanitarne pomoči po Siriji, vsebuje pa tudi načrt za oblikovanje prehodne vlade, s katero bi Sirija lahko izšla iz državljanske vojne, ki državo pretresa že šest let, zaradi nje pa je državo zapustilo več milijonov prebivalcev.

Premirje, ki sta ga s pogajanji dosegli Rusija in Turčija, velja na ozemlju vse države razen na območjih pod nadzorom skrajne sunitske skupine Islamska država. Strani prekinitev ognja po celotni Siriji, ki velja od petka, večinoma spoštujejo z izjemo posameznih napadov, tudi blizu prestolnice Damask.

Sirska uporniška skupina Svobodna sirska vojska (FSA) je sicer danes zagrozila, da bo danes ob 19. uri po srednjeevropskem času prenehala spoštovati prekinitev ognja, če bodo režimske sile še naprej napadale območja pod njenim nadzorom, in pozvala ZN, naj ne sprejmejo resolucije, dokler napadi sirskih sil ne bodo končani.