Tedeschija so na čelo IOR-ja imenovali leta 2009. Njegov prihod naj bi pripomogel k večji transparentnosti banke. Foto: EPA
Tedeschija so na čelo IOR-ja imenovali leta 2009. Njegov prihod naj bi pripomogel k večji transparentnosti banke. Foto: EPA
Vatikan
Vatikan je verjetno edina država na svetu, kjer bankomati omogočajo uporabo latinskega jezika. Foto: EPA

Direktor vatikanske banke Instituta per le Opere di Religione (IOR) Ettore Gotti Tedeschi naj bi kršil zakonodajo, ki se nanaša na boj proti pranju denarja, saj še skupaj z enim menedžerjem ni razkril podatkov o finančnih transakcijah.

Zaradi suma pranja denarja so iz skladov IOR-ja in finačne ustanove Crediti Artigiano začasno zamrznili denarna sredstva.

65-letni Tedeschi je vodenje banke prevzel pred letom dni in je tesen svetovalec italijanskega ministra za gospodarstvo Giulia Tremontija. Velja za gorečega katolika, ki je nekoč predaval finančno etiko na Katoliški univerzi v Milanu.

Vatikan zaupa bankirjema
V Vatikanu so potrdili preiskavo in v izjavi za javnost izrazili "osuplost in presenečenje" nad ukrepom sodišča v Rimu. Sporočili so, da imajo "neomajano zaupanje" v oba vodilna bančna delavca, ki sta predmet preiskave.

Preiskava naj bi se osredotočala na dve sporni transakciji z računa IOR-ja pri italijanski banki. Eno nakazilo za nemško izpostavo ameriške banke naj bi bilo vredno 20 milijopnov evrov in drugo nakazilo za italijansko banko tri milijone evrov.

V sporočilu iz Vatikana so pojasnili, da banka ni storila nobene nepravilnosti, saj šlo za nakazila njenega denarja med njenimi bančnimi računi.

V preteklosti so italijanski mediji večkrat poročali o sumih, da naj bi subjekti svojo fiskalno rezidenco v Italij zlorabljali tako, da so prekrili poneverbe in davčne utaje. IOR namreč upravlja transakcijske račune verskih rodov in katoliških združenj, medtem ko uživa prednosti statusa "offshore", ki ga uživa Vatikan.

Smrt "Božjega bankirja"
Vatikanska banka je bila že vpletena v večji škandal leta 1982, ko je bil njen guverner nadškof Paul Marcinkus obtožen sodelovanja pri propadu takrat največje italijanske zasebne banke Banco Ambrosiano.

Eden največjih finančnih škandalov v zgodovini Italije se je končal z umorom dveh vodilnih zaposlenih v banki. Med njimi je bil tudi njen predsednik Roberto Calvi, ki so ga zaradi dobrih zvez z Vatikanom klicali "Božji bankir". Našli so ga obešenega pod mostom v Londonu.