Milice so prevzele nadzor nad večino državnih poslopij v glavnem mestu in izgnale vlado. Foto: EPA
Milice so prevzele nadzor nad večino državnih poslopij v glavnem mestu in izgnale vlado. Foto: EPA

Kot so poudarili na vladi, milice zaposlenim preprečujejo vstop, visokim predstavnikom pa grozijo z ugrabitvami in umori, zato bo vlada, ki je prejšnji teden ponudila odstop, delovala v kakem drugem mestu.

Vlada v glavnem mestu ne more zagotoviti reda, saj se rivalske milice borijo za nadzor nad mestom in njegovim letališčem. Prejšnji teden so islamistične milice po skoraj mesecu dni spopadov zavzele letališče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Začasna vlada zdaj deluje na vzhodu države, tudi izvoljeni parlament pa ima zaradi varnosti sedež v Tobruku, 600 kilometrov vzhodno od Tripolisa. V Tripolisu so vsa ministrstva, centralna banka in državna Nacionalna naftna korporacija, poroča Al Džazira.

Stari novi premier
Parlament v Tobruku je danes z glasovanjem Abdulaha Al Tinija, ki je prejšnji teden odstopil s položaja premierja, pozval, naj ponovno prevzame vodenje vlade. Tiniju je naložil oblikovanje krizne vlade z 18 člani, kar je približno deset članov manj od vladnega kabineta, ki je v četrtek ponudil odstop. Za to ima dva tedna časa. Tini je bil libijski premier od marca.

Stari parlament v Tripoliju, ki ga pretežno nadzorujejo islamisti, pa odločitve novega parlamenta ni sprejel. Čeprav so ga na začetku avgusta razpustili, so se poslanci starega parlamenta vseeno sestali na seji. Oba rivalska parlamenta sta sprejela sklepe o oblikovanju vlade.

Milice tudi na sedežu ameriškega veleposlaništva
Milice so zasedle tudi prazno poslopje ameriškega veleposlaništva. Zaradi poslabšanja varnostnih razmer so ZDA veleposlaništvo v Tripoliju zaprle že julija, zaradi spopadov pa so diplomatska predstavništva zaprle tudi številne druge države.

Libija drsi v kaos od padca nekdanjega dolgoletnega diktatorja Moamerja Gadafija, ki je bil leta 2011 z izdatno vojaško pomočjo zahodnih držav in zveze Nato zrušen z oblasti in ubit. Njegov padec je omogočil boje med različnimi oboroženimi milicami za čim večji nadzor v državi.