Orban je na svojem prvem uradnem obisku v Sloveniji dejal, da Madžarska
Orban je na svojem prvem uradnem obisku v Sloveniji dejal, da Madžarska "spoštuje Slovenijo in Slovence" in da so za njih "slovensko-madžarski odnosi pomembni". Foto: www.vlada.si
Viktor Orban in Janez Janša
Kot je poudaril Orban, je njegov današnji uradni obisk v Ljubljani predvsem dobrososedski obisk, namenjen v prvi vrsti potrditvi prijateljstva med državama in ne reševanju konfliktov med njima, saj teh ni. Foto: BoBo
Viktor Orban in Janez Janša
Tudi Janša je izpostavil odlične odnose med državama. Posebej je spomnil, da sta obe v skupini t.i. prijateljic kohezije in se skupaj borita proti zmanjšanju kohezijskih sredstev in nasploh proti zmanjševanju večletnega proračuna Eu za obdobje 2013-2020.
Viktor Orban in Janez Janša
Oba premiera sta se poleg tega zavzela za krepitev gospodarskih stikov med državama, še posebej na področju obojestranskih investicij. Foto: BoBo

Ob tem se je opravičil slovenskemu premierju Janezu Janši, ker je Madžarska tako zavlačevala z gradnjo ceste, ki je pomembna za Porabske Slovence. "Zgradili jo bomo leta 2013," je bil jasen.

Premierja sta podpisala tri dvostranske sporazume na področju gospodarskega sodelovanja in kulture.

Orban: Manjšine popestrijo naše življenje
Poleg gospodarskih odnosov, ki sta jih označila kot odlične, sta spregovorila tudi o manjšinah. Orban je spomnil, da imajo na Madžarskem 13 registriranih narodnostnih manjšin, "ki popestrijo naša življenja". Ob tem je dodal, da bi bilo dobro, "če bi slovenski predstavniki manjšine svoja vprašanja poslali tudi pisno madžarskim predstavnikom."
Janša je izpostavil le to, da je treba krepiti sodelovanje med manjšinami. "Pogoji življenja in delovanja obeh manjšin imajo velik pomen na obeh straneh meje. Veseli smo bili sporočila premierja Orbana o dokončanju projektov, ki bodo izboljšali življenje slovenskih manjšin na drugi strani meje, in tudi pogoji delovanja madžarske manjšine v Sloveniji so bili predmet pogovora."

Slovenska zgodba o uspehu
Slovenski premier je še poudaril, da imata Slovenija in Madžarska dobre prijateljske odnose že dvajset let, ti pa so se v okviru sodelovanja med državama in tudi širše samo krepili. Med drugim sta obe državi postali članici Nata in drugih regionalnih organizacij ter članici EU-ja.

Janša pohvalil Madžarsko, da je ena izmed redkih držav v EU-ju, ki je zmanjšala svoj državni dolg. Orban je Janši vrnil kompliment, ko je dejal, da so rezultati, ki jih je Slovenija proizvedla v zadnjih dvajsetih letih "zavidljivi" in da je slovenska zgodba "zgodba o uspehu."

Državi dobro sodelujeta
"Ključnega pomena za izhod iz krize so nova delovna mesta, veseli smo bili ugotovitev in izmenjave izkušenj glede korakov, ki jih dela madžarska vlada, da poveča zaposlovanje," je dejal Janša in poudaril, da je Madžarska za Slovenijo pomemben gospodarski partner. Blagovna menjava med državama se je tudi v času recesije ohranila v vrednosti milijarde in pol evrov. Janša pa je dodal, da se morata državi še bolj okrepiti z medsebojnimi investicijami.

Kaj bo z gradnjo Emonike?
Na vprašanje, kaj se dogaja z gradnjo Emonike v Ljubljani, za katero je na razpisu zmagalo podjetje TriGranit, ki je v večinski madžarski lasti, je Janša odgovoril, da se vlada trudi, da bi preprečila ovire in da bi se ta projekt uresničil.
"Gre za projekt, ki prinaša nekaj 1.000 delovnih mest in investicijo, ki jo Slovenija zelo potrebuje. Vlada je pristojnim ministrstvom naročila, da izpeljejo postopek, da bi se investicije dobile prek državne oblasti. Negativno smo bili presenečeni nad obvestilom MOL-a, ki je odgovoril, da ne bo znižal komunalnega prispevka oziroma, da pogojev, na katere lahko vpliva MOL, ne bo prilagodil tistim, ki so bili dani ob razpisu, na katerem je zmagal TriGranit na natečaju. Skušali bomo vplivati na MOL, da izpolni svoj del."
Nad odločitvijo MOL-a je bila presenečena tudi Madžarska, "saj so se pogoji spremenili naknadno in nastala so nova pravila, potem ko so tenderji že odobreni. Mi želimo imeti glede tega jasno sliko. Mi se moramo odločiti, ali smo tu zaželeni ali ne. Novim zahtevam se bomo prilagodili."

Madžarska vlada ima vizijo
Orban je na novinarski konferenci kritiziral EU, ki po njegovem mnenju proizvaja nesmiselne ukrepe z namenom ohranjanja pred krizo zgrajenega sistema. "To obdobje se je končalo. Pomembno je, kakšen je nov položaj Evrope. Gre za popolno reorganizacijo in ne le za reforme."

Kot je še dejal, se vsi na Madžarskem zavedajo potrebe po obsežnih reformah, zato so tudi drugi mirni in večjih protivladnih akcij ali stavk ni bilo. Vlada ima po njegovih besedah vizijo, kako narediti gospodarstvo čim bolj konkurenčno in prilagojeno novi prihodnosti, obenem pa se mora spopadati še z ogromnim javnim dolgom.

Prvi obisk madžarskega premierja v Sloveniji
Prvi obisk madžarskega premierja v Sloveniji