Če je pri volitvah leta 2011 bilo eno izmed osrednjih vprašanj vloga islama v politiki, pa so bila tokrat v ospredju delovna mesta in gospodarstvo, ki je močno odvisno od turizma. Foto: Reuters
Če je pri volitvah leta 2011 bilo eno izmed osrednjih vprašanj vloga islama v politiki, pa so bila tokrat v ospredju delovna mesta in gospodarstvo, ki je močno odvisno od turizma. Foto: Reuters
Tunizija
Nida Tunis naj bi osvojila 80 poslanskih sedežev, Enahda pa 67. Foto: Reuters

Nedeljske parlamentarne volitve so bile druge po ljudski vstaji proti diktatorju Zineju El Abidinu Ben Aliju leta 2011 in prve po sprejetju nove ustave. Glasovanje je potekalo brez večjih incidentov.

Tri leta po vzniku arabske pomladi je kampanja pred volitvami pokazala razočaranje številnih Tunizijcev. Na volišča je bilo pozvanih 5,2 milijona volivcev, na volišča pa se jih je odpravilo 3,1 milijona oziroma slabih 62 odstotkov, kar je milijon manj kot na volitvah v ustavodajno skupščino leta 2011. Predsednik osrednje volilne komisije Čafik Srasar kljub temu izrazil zadovoljstvo.

Volilna komisija ima za objavo dokončnih izidov volitev za 217 poslancev čas do četrtka. Zaradi volilnega sistema verjetno nobena stranka ne bo dobila absolutne večine v novem parlamentu.

Po začasnih izidih je največ glasov osvojila sekularna stranka Nida Tunis, ki združuje leve in desnosredinske politike ter ostanke režima leta 2011 strmoglavljenega predsednika Ben Alija.

87-letni predsednik Nide Tunis Bedži Kaid Al Sebsi je že v nedeljo zvečer govoril o pozitivnih kazalnikih, ki njegovo stranko postavljajo na prvo mesto. To so potrjevale tudi ankete, izvedene na izhodih z volišč, ki so jih povzeli tunizijski mediji.

Al Sebsi, veteran tunizijske politike, je bil premier po revoluciji januarja 2011, v preteklosti pa je služil tako očetu tunizijske neodvisnosti Habibu Bourguibi kot Ben Aliju. Velja tudi za favorita predsedniških volitev, ki bodo potekale 23. novembra.

Visoki predstavnik islamistične stranke Enahda, ki je osvojila največ glasov na prejšnjih volitvah v ustavodajno skupščino pred tremi leti, je že priznal poraz. "Sprejemamo izid in čestitamo zmagovalki Nida Tunis," je dejal Lofti Zitun in ponovil poziv njegove stranke po oblikovanju vlade narodne enotnosti.

Čestitke iz Evrope
Pred volitvami so analitiki sicer napovedovali, da bo največja stranka v državi še izboljšala izid iz leta 2011, ko je osvojila 37 odstotkov glasov. Tudi njen predsednik Račed Ganuči je nato v noči z nedelje na ponedeljek poudaril, da je, ne glede na to, ali bo prva Enahda ali Nida, pomembno to, da Tunizija dobi vlado narodne koalicije in politike konsenza, ki je državo rešila pred tistim, kar doživljajo druge države arabske pomladi.

Novo vlado čakata predvsem dva izziva - velika brezposelnost in pešajoče gospodarstvo. Enahda je pred volitvami poudarjala, da jo napake iz preteklih let izučile, medtem ko je Nida Tunis očitno uspela unovčiti kritiko na račun islamističnih nasprotnikov, ki so jim očitali slabo upravljanje gospodarstva in popuščanje islamskim skrajnežem.

Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjörn Jagland je izrazil zadovoljstvo nad potekom volitev. Tunizijcem je ob tem čestital, ker so na urejen način izvedli prve parlamentarne volitve na podlagi nove ustave, so sporočili iz Sveta Evrope.

Arabska pomlad je leta 2011 v Tuniziji odnesla z oblasti dolgoletnega predsednika Ben Alija. Na volitvah istega leta so Tunizijci izvolili ustavodajno skupščino, ki je imela predvsem nalogo oblikovati novo ustavo, večino v njej pa je dobila Enahda.

Država je kmalu zašla v novo politično krizo, h kateri sta prispevala tudi umora dveh vidnih opozicijskih politikov. Po več mesecih negotovosti in napetosti so politične stranke januarja letos vendarle sprejele novo ustavo, vlada Enahde pa je v skladu z dogovorom odstopila in oblast prepustila pretežno tehnokratski vladi. Del dogovora je bil tudi razpis parlamentarnih volitev in predsedniških volitev, katerih prvi krog bo 23. novembra.