Glede na ankete ima med volivci največjo podporo Mitt Romney. Foto: EPA
Glede na ankete ima med volivci največjo podporo Mitt Romney. Foto: EPA

Nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney je v torek z osmimi glasovi vodstva premagal drugouvrščenega republikanskega kandidata nekdanjega senatorja iz Pensilvanije Ricka Santoruma. Prav tako mu ankete javnega mnenja napovedujejo zmago, tako v New Hampshiru kot 21. januarja v Južni Karoli. A kljub temu znotraj republikanske stranke niso prepričani, da bi nekdanji guverner na predsedniških volitvah 6. novembra lahko premagal zdajšnjega ameriškega predsednika Baracka Obamo. Bil naj bi premalo konservativen, premalo odločen in celo preveč naklonjen Obami, so bili nekateri izmed očitkov njegovih strankarskih kolegov.

Ugibanja o drugem in tretjem mestu
Ali bodo volitve v New Hampshiru res le lov na drugo in treje mesto v stranki, bodo z zagotovostjo potrdili republikanski in vsi drugi volivci, ki niso strankarsko opredeljeni oziroma registrirani.

V boju za tretje mestu sta tako nekdanji senator Pensilvanije Rick Santorum, ki se je po dobrem izidu v Iowi malce prebil navzgor, in nekdanji guvernerjem Utaha Jon Huntsman. Ta tekmuje za glasove neodvisnih volivcev s kongresnikom iz Teksasa Ronom Paulom, ki ga ankete uvrščajo na drugo mesto, vendar Huntsmanu podpora v zadnjih dneh raste, tako da presenečenje ni izključeno.

Guverner Teksasa Rick Perry v New Hampshiru več ne vodi kampanje, saj mu ankete ne napovedujejo več od zadnjega mesta. Pa vendar ostaja v tekmi, saj skupaj s Santorumom in Gingrichem upa na dobro uvrstitev v Južni Karolini. Tam bodo lahko pri izbiri kandidata lahko sodelovali le republikanski volivci.

Izidi volitev v New Hampshiru bodo med kandidate proporcionalno razdelile le dvanajst od skupaj več kot 2.800 delegatov, ki se bodo udeležili nacionalne konvencije republikanske stranke konec avgusta na Floridi. Splošne predsedniške volitve v ZDA bodo 6. novembra.