Vse več je žrtev tudi med otroki in mladimi ljudmi. Foto: Reuters
Vse več je žrtev tudi med otroki in mladimi ljudmi. Foto: Reuters


Poročilo tako razkriva, da je bilo v prvih devetih mesecih letošnjega leta v spopadih ubitih najmanj 2.562 civilistov, še 5.835 pa jih je bilo ranjenih, kar je podobna številka kot v istem obdobju lani, kar Združenim narodom daje upanje, da je bil vrhunec žrtev že dosežen.

Največ žrtev je bilo zaradi spopadov med vladnimi silami in militantnimi islamističnimi skupinami – kar 40 odstotkov. Najbolj so bili na udaru prav mladi in otroci, saj je bilo med ubitimi skoraj četrtina mladih ljudi oz. 639, 1.822 pa je bilo ranjenih, kar predstavlja kar 15-odstoten skok v enem letu.

Moški v uniformi afganistanske vojske je v Kabulu streljal na pripadnike mednarodne koalicije in pri tem ubil po do zdaj znanih podatkih dva ameriška vojaka.

.
Še večji skok, 42 odstotkov v enem letu, pa se je zgodil med civilnimi žrtvami, ki so jih zagrešile vladne sile. Te so se v omenjenem obdobju tako povzpele na 623 mrtvih in 1.274 ranjenih. Večji del smrti in ranjencev so povzročili talibani, ki so v prvih devetih mesecih povzročili 1.569 civilnih smrti in 3.574 ranjencev

Posebni predstavnik ZN-a Tadamiči Jamamoto je zato pozval k takojšnjemu ukrepanju, da se v spopadih civilno prebivalstvo čim bolj zaščiti. Hkrati pa je ZN obsodil tudi protivladne napade, ki so bili usmerjeni neposredno v civilno prebivalstvo.